29 Haziran 2005 21:00

Irak'ta haberciler hedefte

Irak'ta ABD askerleri bir hafta içinde Iraklı iki televizyon programı yapımcısını ve bir muhabiri katletti.

Paylaş
Irak'ta bir medya mensubunun daha ABD askerleri tarafından vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı. El-Şarkiya televizyonunda program yapımcısı olarak çalışan Ahmed Wail Bakri Bağdat'ta askeri bir konvoya yaklaştığı için vuruldu. Bakri ABD askerlerinin Irak'ta sadece bir hafta içinde öldürdükleri üçüncü gazeteci oldu. Kanalın yapım yönetmeni Riyad el Salman'ın ifadesine göre Seyyidiye bölgesinde trafik kazası meydana gelen alanı geçmeye çalışan Bakri'nin arabasına ABD askerleri tarafından ateş açıldı. Salman, El Irakiye televizyonu için de çalışan Bakri'nin, eşinin akrabalarını ziyaret etmek için yola çıktığını anlattı.

Bir haftada üç ölüm İşgalin başlamasından bu yana habercilere yönelik saldırıları nedeniyle eleştirilen ABD askerleri, cuma gününden bu yana 3 haberciyi katletti. Pazar günü yerel Bağdat TV adlı kanal için çalışan bir haber editörü ABD askerleri tarafından öldürülürken, cuma günü de bir Amerikan ajansı için çalışan Iraklı bir muhabir katledildi. ABD askerleri Iraklı muhabirin sesli uyarıya yanıt vermediğini, bu nedenle muhabire ateş açtıkları savunmasında bulundular.

Dışişleri bakanları görüştü Bu arada, Irak'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün verdiği kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, diğer bakanlara Irak'taki gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok faydalı bir görüşme olduğunu, Zebari'nin her alanda kendilerinden destek istediğini söyledi. Bakan Gül, "Iraklıların, artık bölgesel olmaktan çok bütünsel bir yaklaşım içine girdiklerini tespit ettiğini" kaydetti. Öte yandan, Şii lider Büyük Ayetullah Ali El Sistani, Sünnilerin de mecliste yeterince temsil edilebilmesi amacıyla gelecek seçimler için yeni bir sistem önerdi. Şii ve Sünni siyasi liderlerinin Necef'te bir araya geldiği görüşmede Sistani'nin seçmenlerin ülke genelinde tek bir listeye oy vermesi yerine Irak'taki 18 vilayetin her birinin kendi listesini çıkarmasını önerdiği söylendi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci kampında ölüm

SONRAKİ HABER

Çin'de isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa