29 Haziran 2005 21:00

Mülteci kampında ölüm

İngiltere'nin Campsfield House göçmen kampında 7 aydır tutulan Kürt genci Çamlıca'nın intiharı İngiliz hükümetinin göçmenlere karşı uyguladığı sert politikaları tekrar gündeme taşıdı.

Paylaş
İngiltere'de iltica başvurusunda bulunan Gaziantepli Ramazan Çamlıca'nın tutulduğu göçmen kampında intihar etmesi göçmenlere karşı uygulanan sert politikayı birkez daha gündeme taşıdı. En az 7 aydır Oxfordshire'da Campsfield House göçmen kampında tutulan 19 yaşındaki Kürt göçmen Çamlıca'nın 3. kez çıktığı mahkeme de tahliye talebinin reddedilmesi üzerine kendini asarak öldürdüğü kaydedildi. Çamlıca, İngiltere'ye yeni bir hayat umuduyla 12 bin sterlin vererek kaçak yollarla giriş yapmıştı. İngiltere vardığı andan itibaren gözaltına alınan Kürt genci, parmakizi analizi sonucu önce İtalya'da sonra Fransa'da iltica talebinin reddedildiği ortaya çıkması nedeniyle mülteci kampında tutuluyordu.

Belirsizlik öldürdü İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesinin haberinde Kürt gencin geleceğinin belirsiz olması, uzun süre devam eden sağlık problemleri, zorunlu askerlik yaşının gelmiş olması, daha önce bir kez sınırdışı edilmesi ve annesinin ölümü gibi sorunlar nedeniyle bunalımda olduğu yazıldı. Çamlıca'nın Campsfield'da tutulan arkadaşı Murth Oruç "Onu belirsizlik öldürdü. Burada 4 ya da 5 aydır sıkışıp kalmış çok insan var" dedi. Yakın bir zaman önce göçmen kampında iğne yutarak intihar girişiminde bulunan bir Iraklının hayati tehlikeli atlattığı kaydedildi. Dr. Roman Williams, "insanları işkence görebilecekleri bir ülkeye göndermenin tamamen ahlak dışı" olduğunu kaydetti.

1 yılda 5. intihar Çamlıca 1 yıl içinde göçmen kampında intihar eden 5. kişi. Yetkililer, Campsfiled'da göçmen bürosunun koşullarının da bu tür durumlar karşısında yetersiz kaldığına dikkat çekiyorlar. 'Göçmen Tutuklar için Kefalet' adlı grubun araştırma görevlisi Sarah Cutler, "Tutuklanmamaları gerektiğini kanıtlamak için tüm yük mültecilerin omuzlarına yükleniyor ama bizce hayati bir tehlike olduğunda göçmen servisi sorumluluk almalı" dedi. Mülteci Kampanya grupları yaptıkları açıklamada İçişleri Bakanlığı'nın kabul etmemesine rağmen, yasal prosedür tamamlanmadan çocuk ve kadınların sınırdışı edilmesinin arttığını belirttiler. İngiltere'nin farklı göçmen kamplarında toplam 60 kişinin ülkesine gönderilmesine karşı açlık grevini sürdürdüğü bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Eski yalanlara sarıldı

SONRAKİ HABER

Irak'ta haberciler hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...