Dış yardım kabul etmek için yüzlerce ölü mü gerekiyordu?
Bakanlık da bu bilgi kendisine intikal eder etmez, Türkiye’ye daha önce yardım önerisinde bulunmuş tüm ülkeler ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki temsilciliklerine söz konusu kalemlerden oluşan dış yardımı kabul etmeye hazır olunduğunun ilgili ülke makamlarına bildirilmesi talimatı verdi.
Hükümetin depremin ilk gününde gelen dış yardım taleplerini reddetmesi büyük tepki çekmişti. Geride kalan 4 gündeyse kurtarma ekiplerinin yetersizliği, yardımların ulaştırılamaması ve çadır eksikliği gibi sorunlar depremin bilançosunu iyice ağırlaştırdı. (HABER MERKEZİ)
YARDIMLARIN REDDİNE THE TIMES'TAN ELEŞTİRİ
Öte yandan İngiliz The Times gazetesi, Van'ı vuran 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra 'yardım' kabul etmeyen Türkiye'yi eleştirdi.
The Times'in dünkü sayısında yer alan ve BBC'de Türkçe Servisi'nde de yayınlanan 'Sallantıdaki Mantık" başlıklı başyazıda depremden sonrasının zamana karşı yarış olduğu vurgulanırken Türk hükümetinin dış yardımları reddetme kararı eleştirildi. Yazıda, 1999'daki depremin ardından Türkiye'nin Yunanistan'dan gelen yardım teklifini kabul ettiğini, bu sayede iki ülkenin komşuluk ilişkisi kurduğunu vurgularken aynı desteği bir ay sonra Türkiye'nin Atina'daki depremzedelere verdiğini hatırlattı. Yorumda, "Türkiye bugün sadece Yunanistan'dan değil, İsrail ve Ermenistan'dan da gelen yardımları reddetmiştir" denilirken. Türkiye'nin Ermenistan'la travmatik bir tarihi; İsrail'le ise halihazırda bir travma yaşadığı ifade edildi. Yorumda, "Kuşkusuz Türkiye, 10 yıl öncesine kıyasla daha modern, daha güvenli ve daha refah bir yer ama hiçbir ülke, bir depremle tek başına rahatlıkla başedecek kadar modern ve kalkınmış değil" görüşü aktarıldı. The Times, Hem Yunanistan hem de İsrail'in, hayat kurtarabilecek deneyime ya da teknik ekipmana sahip olduğunu, Türk hükümetinin bu ülkelerden yardım almama gerekçelerini yeterli bulmadığını yazdı. Gazete Van ve Erciş İlçesi'nin İran ve Irak sınırına yakın 'hassas bir bölgede' bulunduğunu buradaki nüfusun ağırlıklı olarak, Kürt olduğuna dikkat çekti. Geçen Çarşamba günü 24 askerin hayatını kaybettiği saldırıda Türkiye'nin sınırın her iki tarafında da karşılık verdiğini anımsatan Times, normal koşullarda Türkiye'nin yabancı kurumların akınına izin vermeyeceğini, ancak şu anki koşulların normal olmadığını savundu.
Yorumda, şöyle denildi: "Erdoğan'ın 2003'te iktidara gelmesinden bu yana, Türkiye, Avrupa'yı daha az evi gibi görmeye, daha çok Ortadoğu'ya bakmaya, zaman zaman İran'la işbirliği yapmaya, sallantıdaki dev Mısır'a karşı ataerkil bir poz takınmaya başladı. İsrail'le ilişkilerindeki kötüleşme dikkat çekici. On yıldır süren refahın ardından Türkiye'nin bölgesel bir baskınlık kurma arzusu, açık ve anlaşılır. Dış yardımın reddi, Türkiye'nin üstü kapalı şekilde artık böyle bir ülke olmadığı mesajını taşıyor. Ama hala ihtiyacı var. Böyle bir afetin ardından her ülkenin olur. Türk gururu, başka türlü durumda yaşayacak olanların kanı ve kırık kemikleri üzerine inşa edilmemeli. Bölgesel istikrar, arkadaşlık üzerine şekillenir ve Türkiye kendisine bunu teklif eden ülkelerle çevrili. Bu nedenle bu yardımları kabul etmeli."
HAARETZ: İSRAİL'İN YARDIMINI İKİ KERE GERİ ÇEVİREN ANKARA BU KEZ EVET DEDİ
Türkiye’nin İsrail’den yapılan deprem yardımı teklifini kabul etme kararı, İsrail'de geniş yankı buldu. Haaretz gazetesi, Türkiye’nin, “daha önce iki defa geri çevirdiği”, İsrail’in deprem yardımı teklifini kabul ettiğini duyururken, İsrail’in bugün prefabrike konut göndereceğine dikkat çekti.
Haaretz gazetesi, İsrail’in, Türkiye’ye konut olarak kullanılacak yapılar göndereceğini belirterek, “Türkiye, daha önce İsrail’in yardımını iki defa geri çevirmişti” dedi.
Gazete “Türkiye’deki büyük depremin ardından Ankara, son iki günde üst düzey İsrailli yetkililerin tekliflerini reddettikten sonra ilk defa Salı günü İsrail’den yardım talebinde bulundu” diye yazdı.
İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcünün de, Salı günü bazı prefabrike konutların Çarşamba günü Türkiye’ye uçakla gönderileceğini, önümüzdeki günlerde de ek yardım sağlamaya devam edileceğini söylediğine dikkat çeken gazete, konutlarda, deprem sırasında evleri yıkılan, yağmur ve soğuk havada evsiz kalan ailelerce kullanılacağını vurguladı.
Ankara’nın talebini alınır alınmaz Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, yardımın en kısa süre içinde gönderilebilmesi amacıyla Bakanlığa gerek talimatı verdiği kaydedilen haberde depremin hemen ardından Türk mevkidaşı Abdullah Gül ile temasa geçen Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in ve yardım önerisinde bulunduğu anımsatıldı.
Haaretz, Salı günü bir Türk yetkilisinin de, Ankara’nın, İsrail dahil, yabancı ülkelerin yardım önerilerini kabul etmeye, halk için prefabrike konut ve konteynırlara ihtiyaç duyulacağının ilgili makamlarca bildirilmesi üzerine karar verdiğini söylediğini de yazdı.
Evrensel'i Takip Et