27 Haziran 2005 21:00

Allavi müzakerelerde aracılık mı yaptı?

Irak'ın eski Başbakanı İyad Allavi, ABD ve direnişçiler arasındaki temasların ülkede istikrarı sağlamak için 'gerekli' olduğunu söylerken bir internet sitesi Allavi'nin bu görüşmeler için aracılık yaptığını duyurdu.

Paylaş
Irak'ın eski Başbakanı İyad Allavi, ABD ve direnişçiler arasındaki temasların ülkede istikrarı sağlamak için 'gerekli' olduğunu söylerken bir internet sitesi Allavi'nin bu görüşmeler için aracılık yaptığını duyurdu. Allavi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire'de görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Irak'taki gerilimin sadece askeri yolla ya da güç kullanarak çözülemeyeceğini" belirterek, "Farklı gruplarla diyalog kurulması gerektiğini ve şu anda da bunun yapıldığını" söyledi. İyad Allavi, "Diyalogun, ekonomik hayatın yeniden canlanmasının ve yeniden yapılanmanın Irak'ı istikrara kavuşturmasını umuyoruz" dedi.

Rumsfeld de kabul etmişti İsrail strateji stesi Debkafile ise Allavi'nin ABD ile direniş örgütleri arasında yapılan görüşmelere 'aracı' olmak üzere Amman'a gittiğini duyurdu. Ürdün istihbarat yetkililerinin de şubat ayından bu yana ABD ile direnişçi gruplar ve Ürdün hükümet yetkilierine mesaf taşıdığını açıklayan siteye göre, direniş örgütleri kendi bölgelerinde kontrolü ellerinde bulundurmak isterken silahlarını bırakmaya yanaşmıyor. İngiltere'de yayımlanan The Sunday Times gazetesinin Amerikalı yetkililerin Irak'taki direnişçilerle görüşmeler başlattıklarını öne sürmesinin ardından, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu haberlerin doğru olduğuna inandıklarını söylemişti. Irak'ta faaliyet gösteren "El Kaide" ile "Ensar el Sünnet Ordusu" grupları ise Amerikalı yetkililerle müzakerelerde bulunduklarını yalanladı.

ÖNCEKİ HABER

Bush'un kıskaç planı

SONRAKİ HABER

AB acele etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa