24 Haziran 2005 21:00

Erdoğan'ın görevi zor!

Başbakan Erdoğan, Bush'a Amerikan karşıtlığını bitireceğine dair söz vermişti. Ancak son yapılan bir anket Erdoğan'ın işinin bir hayli zor olduğunu ortaya koydu.

Paylaş
Beyaz Saray'da Bush ile görüşmesinde Türkiye'deki Amerikan karşıtlığına karşı mücadalede öncü olması istenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işi gerçekten zor. Zira Türkiye halkının öfkesi her geçen gün daha da artıyor. Son yapılan bir anketin sonuçlarına göre Türkiye'de yaşayanlar ABD'yi "açgözlü, saldırgan ve ahlaksız" buluyorlar. Amerikan araştırma kuruluşu PEW, ABD'nin dünyada nasıl görüldüğüne ilişkin yeni anketinin sonuçlarını açıkladı. PEW Araştırma Merkezi'nin 16 ülkede yaptığı ankete göre, Türkiye halkının ABD'ye bakışı değişmedi. Aksine öfkesi daha da arttı. Üstelik Türkiye halkı, sadece ABD yönetimine değil, Amerikan halkına da soğuk bakıyor. ABD'nin Türkiye için askeri tehdit olduğunu düşünenlerin oranı da, yüzde 65 olarak belirlendi. Ankete göre ABD'lileri, Türklerin yüzde 68'ı aç gözlü, yüzde 70'ı saldırgan, yüzde 57'si de ahlaksız buluyor.

Çin'e destek Anketin dünya çapındaki en ilginç sonucu ise, Çin'in bile küresel anlamda ABD'den daha popüler çıkması oldu. Türklerin yüzde 56'sının da, Çin'in ABD'nin karşısına askeri rakip olarak çıkmasını istediği ortaya çıktı. Bu arada Başkan Bush'u beğenen Türklerin oranı sadece yüzde 8'de kaldı. Saddam'ın devrilmesinin dünyayı daha güvensiz hale getirdiğini düşünen Türklerin oranı da yüzde 59 çıktı.

Savaşa destek yok Aynı anketin sonuçları, ABD'nin Irak savaşına verilen desteğin de azaldığını ortaya koydu. Her ülkede nisan ayının sonlarından mayısın sonuna kadar 1000 dolayında kişiyle yapılan araştırmaya göre, halklar, ABD Başkanı George Bush'un, "Saddam Hüseyin'in devrilmesinin dünyayı daha güvenli hale getirdiği" savına da katılmıyor. İngiltere, Fransa ve Almanya'da terörle savaşa desteğin yüzde 50 olduğu, ancak bu oranın İngiltere ve Almanya için geçen yılkinden daha düşük olduğu belirtildi. Kanada'da da terörle mücadeleye destek 2003'te yüzde 68 iken, bu oran yüzde 45'e geriledi. Terör savaşına desteğin en hızlı düşüş gösterdiği ülkelerden biri ise İspanya oldu. İspanya'da savaşa destek 2 yıl önce yüzde 63'ken, bu oran yüzde 26'ya indi. Rusya'da da destek yüzde 73'ten 55'e düştü. Erdoğan ne yapacak? Bu sonuçlar Bush'a ABD karşıtlığını bitireceğine dair söz veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için tam bir hayal kırıklığı oldu. Erdoğan, Türkiye'deki olumsuz ABD imajını silmek için bizzat görev üstleneceğini, halkı bu konuda ikna edeceğini ABD ziyareti esnasında söylemişti.

Avrupa'da durum Almanya ve İspanya'da ABD konusundaki olumlu görüş yüzde 41 çıkarken, İspanya halkının yüzde 76'sı ABD karşıtlığının temel nedeninin, Başkan George Bush olduğunu düşünüyor. Bu oran Almanya'da yüzde 65, Fransa'da yüzde 63 oranında. Kamuoyu yoklamasında, insanların Irak savaşını sorgulamaya başladıkları birçok ülkede ABD hakkındaki şüphe ve ihtiyatın arttığı belirlendi. Araştırma yapılan ülkelerde halkın çoğunun, ABD'nin, uluslararası politika alanında karar alırken diğer ülkelerin çıkarlarını göz önüne almadığını düşündüğü saptandı. Araştırmada ayrıca, insanların; Irak savaşıyla dünyanın daha tehlikeli bir yer haline geldiğini düşündüğü ortaya çıktı.

ÖNCEKİ HABER

Swingle Singers İzmir'e konuk

SONRAKİ HABER

İşgalciler mahkemede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...