21 Haziran 2005 21:00

Gelin Türküleri

Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan'ın beşinci albümü "Gelin" Kalan müzik etiketiyle yayınlandı. Türk halk müziği repertuarında önemli bir yeri olan "Gelin Türküleri"ne odaklanan albüm, sade düzenlemeleri ve geniş repertuarıyla dikkat çekiyor.

Paylaş
Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan'ın beşinci albümü "Gelin" Kalan müzik etiketiyle yayınlandı. Türk halk müziği repertuarında önemli bir yeri olan "Gelin Türküleri"ne odaklanan albüm, sade düzenlemeleri ve geniş repertuarıyla dikkat çekiyor. "Gelin Ayşe" türküsünden "Allı Gelin" türküsüne, "Zilha Gelin" den "Gelin" uzunhavasına, gelinlerin yaşadığı acılar, sevinçler, umutsuzlukları gibi pek çok ruh halini yansıtan yansıtan türküler yer alıyor "Gelin"de. Türkülerini bütün yörelerin insanlarına dinletmek ve böylelikle bir toplumda insanların birbirlerini anlamalarını arzu eden Özkan diğer albümlerinde olduğu gibi seçtiği repartuar bir bölgede yoğunlaşmamış, yurdun pek çok yöresini dolaşmış. Urfa, Antep, Erzincan, Afyon, Amasya, Sivas yörelerinde derlenen türküleri yorumlamış.

Ses telleri yüreğinde Paris'te yaşayan ünlü ses sanatçısı Tülay German sanatçı için Cengiz Özkan'ın ses telleri sanki gırtlağında değil de yüreğinde" diyor. Ve şöyle devam ediyor; "1962'den beri önce memleketinde, yalnız yabancı dilde söylenen parçaları dinleyen kentliye türkü sevdirmeye çalışmış, sonra da memleket şiirini, müziğini, sazını Batı dünyasına tanıtmak için 25 yılını vermiş bir sanatçı olarak sesleniyorum sizlere. Cengiz Özkan düzeyinde bir yorumcu bu ülkede kırk yılda bir çıkar. Kıymetini bilmek gerek"

Ustası Aşık Veysel Özkan, çocukluğunda babasıyla birlikte plaklardan, radyodan dinlemiş Aşık Veysel'i. Altı yaşındaymış Cengiz Özkan, ustası Veysel öldüğünde. Bir aile büyüğünü kaybetmişçesine üzülmüş. Ve dokuz yaşında almış sazı eline. Sonra konservatuvarın yolunu tuttu. Veysel'i hiç tanıyamamış ama, müziğinden, yaşamından çok şey katmış kişiliğine. "Aşık Veysel hüzne yakın bir ozan. Ben de hüzünden zevk alıyorum. Kendi ezgilerini çalarken dinlemek isterdim. Belki biz geç kaldık, belki de o erken gitti. Onunla karşılaşamadığım için gerçekten üzgünüm." dediği ustası Aşık Veysel'in 30. ölüm yıldönümünde diğerlerine göre az bilinen 12 deyişini bağlamayla seslendirdiği "Saklarım gözümde güzelliğini" isimli bir albüm yaptı. Sanatçının Kırmızı Buğday 1997, Ah İstanbul 1999 ve Muharrem Temiz'le yaptığı Yare Dokunma isimli albümleri yayınlandı.

TRT sanatçısı 1967 yılında Sivas'ın Divriği ilçesinde doğan Cengiz Özkan, ilköğretimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 1980 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne girdi. 1991 yılında mezun olduktan sonra İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı'ında bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başlayarak 1993 de mezun oldu. 1988-1991 yılları arasında İ.Ü. THM İcra Heyeti'nde saz sanatçısı olarak çalıştı. 1989 yılında girdiği TRT İstanbul Radyosu'nda akitli saz sanatçısı olarak çalışmaya başladı. 1998 yılında TRT İstanbul Radyosu'nda kadrolu saz sanatçısı olarak göreve başladı. İlk resitalini 1998 yılında Muzaffer Sarısözen'in anısına Atatürk Kültür Merkezi'nde verdi. 2002 yılında hocası Nida Tüfekçi anısına ikinci resitalini verdi. Kadıköy, Kartal, Eminönü, Zeytinburnu, Beşiktaş, Beyoğlu ve Amasra Halk Eğitim Merkezlerinde çeşitli dönemlerde usta öğretici olarak çalıştı. Almanya, Belçika, Yunanistan, Fransa, Hollanda, İtalya gibi pek çok ülkede önemli festivallere katıldı. Cengiz Özkan, TRT İstanbul Radyosu'nda saz sanatçısı olarak görevine devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir Sevim Emre vardı...

SONRAKİ HABER

Bush AB'ye öğüt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...