21 Haziran 2005 21:00

Dört avukata daha yasak geldi

Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Okan Yıldız, Bekir Kaya, Devrim Barış Baran ve Fırat Aydınkaya'ya Öcalan'ın açıklamalarını basına yansıttıkları gerekçesiyle bir yıl yasak getirildi. Daha öncede 8 avukata yasak getirilmişti.

Paylaş
Abdullah Öcalan'ın avukatlarından dördüne daha 1 yıl yasak getirildi. Daha önce de Öcalan'ın müdafiliğini üstlenen 8 avukata, "Öcalan'ın PKK'yi yönetmek amacıyla yaptığı açıklamaları dışarı yansıttıkları" gerekçesiyle 1 yıl yasaklama kararı getirilmişti. İstanbul 14 No'lu Ağır Ceza Mahkemesi, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Okan Yıldız, Bekir Kaya, Devrim Barış Baran ve Fırat Aydınkaya'ya 1 yıl süreyle Öcalan'ın müdafiliğini veya vekilliğini üstlenmeye yasak getirdi. Mahkeme kararında; sanıklar hakkında, "terör suçundan hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın avukatlıklarını yaptıkları sırada bu kişinin açıklamalarını basına yansıttıkları gerekçesi ile kamu davasının açıldığını" hatırlattı. Sanıkların eylemleri sübut bulduğu taktirde isnat edilen suçun TCK.169 maddesine uygun düştüğü savunulan kararda, avukatların yargılandığı yasa maddesinin CMK. 150/3 maddesi kapsamında sayılan suçlar arasına girdiği ileri sürüldü. Mahkeme kararında şöyle denildi: "Sanık avukatlar Okan Yıldız, Bekir Kaya, Devrim Barış Baran ve Fırat Aydınkaya'nın müvekkilleri olan ve halen terör suçundan hükümlü ve tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın müdafilik veya vekilliğini üstlenmekten 5353 sayılı Yasa ile değişik 5271 sayılı Yasa'nın 51. maddesi gereğince 1 yıl süreyle yasaklamalarına oybirliğiyle karar verildi."

Görüşe gitmek yetiyor Yasak kararına tepki gösteren Avukat Okan Yıldız, "Hakkında soruşturma açılacak bütün avukatlara ceza gelecek" dedi. Öcalan'la görüşe giden hemen hemen bütün avukatlar hakkında soruşturma açıldığını belirten Yıldız, "Bir avukat olarak müvekkilimizle görüşmeye gitmemiz dava açılması için yeterli görünüyor. Dava açıldıktan sonrada müvekkilimizin avukatlığından el çektiriliyoruz" diye konuştu. Aynı nedenlerden dolayı daha önce de Öcalan'ın davalarını izleyen Aysel Tuğluk, Mahmut Şakar, Doğan Erbaş, Hatice Korkut, Aydın Oruç, Türkan Arslan, Ahmet Avşar ve İrfan Dündar'a 1 yıl yasak getirilmişti.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Hastane'de enfeksiyon normal,
    ölümler değil' Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastanelerde enfeksiyonların görülmesinin normal olduğunu ancak bunun ölümle sonuçlanmasının normal olmadığını söyledi. Eraksoy'un dikkat çektiği diğer bir konu ise hastanelerdeki temizlik ve yemek hizmetlerinin ihale ile yapılması ve bu personelin eğitilememesi. Eraksoy, "Edirne'de meydana gelen enfeksiyonun neden kaynaklandığı tam olarak belli değil, ancak ihale ile verilen hizmetlerde hastane personeli sürekli değiştiği için bu personel hastane hizmetleri konusunda deneyimli ve eğitimli değil. Ve bu insanları bizim denetleme ve eğitme imkanımız olmuyor. Bu durum da hastane enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor.

Hastane personeli eğitilmeli Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki yeni doğan yoğun bakım ünitesinde meydana gelen ölümler hastane enfeksiyonlarını gündeme getirdi. Hastaneye yatan insanların zaten savunmasının zayıf olduğunu dile getiren Eraksoy özellikle yaşlı ve bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha çok etkileneceğini söyledi. Hastanede kullanılan ilaçlardan dolayı dirençli mikropların hastanelerde yaygın olduğunu dile getiren Eraksoy, "Zaten biz hastaneye yatan hastaların yüzde 5'i ile 15'i arasında böyle bir enfeksiyona rastlıyoruz. Bu enfeksiyonların da 3'te biri önlenebilir. Ancak bunun ölümcül olması normal değil" dedi. Eraksoy her hastanenin "Enfeksiyonları kontrol programı" olması gerektiğini söyleyerek bu program dahilinde hastane personelinin eğitilmesinden hastane araç gereçlerinin sterilize edilmesine kadar kapsamlı bir pogram uygulanması gerektiğini belirtti. Eraksoy, "Biz kendi hastanemizde bu eğitimi veriyoruz ama başka hastanelerde veriliyor mu bilmiyorum. El yıkama ile birçok enfeksiyonun önlenebileceğini kaydeden Eraksoy, hastane personelinin bir hastadan diğerine geçerken ellerini mutlaka yıkaması gerektiğinin altını çizdi. Eraksoy bunun için de hastanede personelin rahatça kullanacağı şartların uygun olması gerektiğini sözlerine ekledi.


Bebek ölümü sürüyor Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi yeni doğan ünitesinde yoğun ve ileri bakım bölümünde ölen bebeklerin sayısı 8'e yükseldi. TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 18-19 Haziran'da 6 bebeğin ölmesi, 3 bebeğin ise durumlarının ağır olması üzerine yeni doğan üni tesine hasta kabulü durdurulmuş, ölen 3 bebeğin cesedi, otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti. Dün bir bebek daha hayatını kaybetmişti. TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, Yeni Doğan Servisi'nde bebeklerin ölümüne neden olan bakteriyel enfeksiyonun tanımlandığını açıkladı. Doç. Dr. Altun, düzenlediği basın toplantısında, bebek ölümlerine ''Serratia'' adlı bakteriyel enfeksiyonun neden olduğunu belirlediklerini ve antibiyotiğini ürettiklerini bildirdi. Üretilen antibiyotiğin bebeklere uygulanmaya başladığını kaydeden Doç. Dr. Altun, şöyle konuştu: ''Bu bakteri, Yeni Doğan Ünitesi'nde bugüne kadar görülmüş değil. Hastanemizin başka bölümlerinde veya diğersb hastanelerde görülebilir. Ancak bu bölümümüzde ilk defa karşılaşıyoruz. İçeriye, ilaç, serum veya anneler aracılığıyla girmiş olabilir. Olay kontrol altına alındı.'' Bu arada, TÜ Tıp Fakültesi'nden bir aracın, aile temsilcilerini bebeklerin cesetlerinin bulunduğu İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürmek için hazırlandığını bildiren Doç. Dr. Altun, ''Bu araçla bebekler alındıktan sonra, memleketlerine, ailelerin temsilcileriyle birlikte bırakılacaklar'' dedi.

ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa Manhattan olmayacak

SONRAKİ HABER

Siyanürcüye su yok!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...