21 Haziran 2005 21:00

Haydarpaşa Manhattan olmayacak

Uluslararası ticaret merkezi ve kruvaziyer limanına dönüştürülmek üzere Haydarpaşa garı ve limanının özelleştirilmek istenmesine Gar önünde toplanan yüzlerce kişi "hayır" dedi.

Paylaş
Uluslararası ticaret merkezi ve kruvaziyer limanına dönüştürülmek üzere Haydarpaşa garı ve limanının özelleştirilmek istenmesine Gar önünde toplanan yüzlerce kişi "hayır" dedi. TMMOB Mimarlar Odası ve meslek örgütleri, İstanbul Çevre Konseyi, Boğaziçi Çevre Koruma Vakfı, İstanbul Barosu, BTS, Liman-İş, , ESM, Yapı Yol Sen, SES, TÜMTİS, Eğitim Sen, Haber-İş ve Genel-İş gibi sendikalar ve EMEP, ÖDP, İP, DSP gibi siyasi partilerin ve Özerk Sanat Konseyi, ÇASOD ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) gibi onlarca örgütün katıldığı "Türkiye'nin Haydarpaşa'da Yağmalanmasına İzin Vermeyeceğiz" etkinliği, "Haydarpaşa Manhattan olmayacak, Haydarpaşa değil İncirlik kapansın" sloganları ile başladı. Liman-iş üyesi Haydarpaşa Limanı işçilerinin çocukları ile yürüyüş yaparak geldiği eylemi yeni özelleştirilen şehir hatları vapurları da sık sık siren çalarak selamladı. "Kentsel dönüşüm mü, Kentsel bölüşüm mü?", "Hani benim irecebim, İstanbul'u satarsan 'sarı lira' vereceğim, IMF" dövizleri taşınan etkinlikte açılan stand da ise özelleştirmenin durdurulması için imza toplandı. TMMOB üyesi mühendis ve mimarlar baretleri, Kadıköy Kadın Platformu başlarına taktıkları siyah yazmalarla özelleştirmeyi protesto ettiler. Eylemde konuşan BTS yöneticisi Soner Önal ve Aysel Dönmez, Haydarpaşa'nın hem ülke ve İstanbul hem de demiryolu çalışanları için öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, "Bu halk Manhattan denilen yerin kapitalizmin simgesi olan Dünya Ticaret Merkezi olduğunu 11 Eylül'de gördü. Haydarpaşa Manhattan olmayacak!" dedi.

IMF ve DB istiyor Ortak metni okuyan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu ise, Haydarpaşa'nın özelleştirilmesi için kanun maddesi çıkarıldığını hatırlatarak, "Ulusal ve evrensel hukuk kuralları hiçe sayılarak çıkartılan Haydarpaşa kanunu gibi kanunların gölgesinde sığınıp, alınan plan kararlarıyla EBK'dan Harem'e kadar olan kıyı halkın kullanımına kapatılıyor" dedi. Muhcu, "Haydarpaşa ve çevresinin yağmalanmasına ve işgaline izin vermeyeceğiz." dedi. Etkinlikte TYS İkinci Başkanı Mustafa Köz de bir konuşma yaptı. Etkinliğe Baba Zula, Nejat Yavaşoğulları ve Ezginin Günlüğü, şarkılarıyla, Şair Gülsüm Cengiz ise şiir okuyarak destek verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Bu SES'i herkes DUYMALI

SONRAKİ HABER

Dört avukata daha yasak geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa