21 Haziran 2005 21:00

Üreticiler çözüm istiyor

Çukurova üreticileri hareketli. Buğdaylarını satamayan üreticiler yaptıkları eylemlerle seslerini hükümete duyurmak ve sorunlarına çözüm istiyorlar.

Paylaş
Buğday üreticilerinin Adana'da yaptıkları eylemin ardından Çukurova'nın neredeyse her yerinde üreticiler hükümete karşı seslerini yükseltmeye başladılar. Geçtiğimiz günlerde traktörlerle yolu kapatıp hükümeti protesto eden Osmaniyeli üreticilerle, buğdaylarını Ceyhan Nehri'ne balıklara yem olsun diye döken Ceyhanlı üreticiler, acilen sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. Buğday fiyatlarının 23 kuruşa kadar düştüğü, ürünlerin elde kaldığı Çukurova'da üreticiler buğdaylarını tüccara bile satamıyorlar. Üretici Hidayet Mert bu yıl 600 dönüme ekim yapmış. Aslanpınarı köyünden gelerek, eyleme katıldığını, hükümete tepkisini gösterdiğini söylüyor. Fiyatlarına 23 kuruşa kadar düştüğünü anlatan Mert, bu fiyata rağmen tüccarın buğday almadığını belirtiyor. TMO'nun da30 ton sınırlaması olduğunu anımsatan Mert, "Biz buğdayı niye ürettik. Buğdayımızın para edip satılmasını istedik. Sesimizi duydular mı bilmiyorum ama duymadılarsa duymaları için başka şeyler de yaparız" diyor.

AKP'ye tepki Cevdetiye köyünden çiftçi eylemine katılan Cafer Coşkun hükümete oldukça tepkili. Seçimlerde AKP'ye oy vermiş, şimdi "Elim kırılsaydı da vermeseydim. Bizi aç bıraktılar" diyor. 300 dönüm araziye buğday ektiğini ifade eden Coşkun, "Ben buğdayımın bir kısmını 24 kuruştan sattım. Artık tüccar bile buğday almıyor. Kapıdan geri gönderiyor bizi. Bu saatten sonra çiftçinin damarına serumda taksanız yaşayamaz. Çiftçi öldü" diye konuşuyor. Mustafa Keser ise bugüne kadar ziraat odasının da üreticilerin yanında durmadığını savunuyor. "Üreticinin durumu perişan. Artık herkes bir şey yapmak zorunda. Onun için hareketlendi ortam" diyen Keser, çiftçinin artık dayanacak gücünün kalmadığını kaydediyor. Evlerinde yiyecek ekmek olmadığını söyleyen Keser, "Bizi bu hale getirenler utansın. Ama yanlarına kalmaz bu" diye konuşuyor.

Ankara'ya gidecekler Üreticiler Ceyhan'da da buğdaylarını nehire dökerek hükümeti protesto etmişlerdi. Ceyhan'da yapılan eyleme katılan Uğur Kener ve Mehmet Göçedağ isimli üreticiler yaptıkları eylemle seslerini duyurduklarını söylediler. Buğdaya fiyat ayarlaması yapılması gerektiğini söyleyen Kener ve Gökçedağ, "Tepkimizi şimdilik bu şekilde gösterdik. Taleplerimizi haykırdık. Gereğini hükümet yapmazsa traktörlerle Ankara'ya gideceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Buğday 23 kuruşa geriledi

SONRAKİ HABER

Maaş ya kiraya ya gıdaya gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...