20 Haziran 2005 21:00

Seçimlere hile gölgesi

İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda kılpayı farkla birinci olan Rafsancani, ikinci gelen muhafazakâr aday Ahmedinecad'ı seçime hile karıştırmakla suçladı.

Paylaş
İran'da muhafazakâr cumhurbaşkanı adayı Mahmud Ahmedinecad'ın sürpriz yaparak ikinci tura kalması, hile iddialarını gündeme getirdi. Geçen cuma günü yapılan seçimlerde, Ahmedinecad ile Ali Ekber Haşimi Rafsancani, ikinci tura kalmışlardı. Başkent Tahran'ın belediye başkanı olan 49 yaşındaki Ahmedinecad'ın sürpriz başarısı karşısında, hile suçlamaları Rafsancani dahil her kesimden geldi. Sonuçlara göre Rafsancani yüzde 21 civarında oy alırken, "şeriat düzeninin güçlendirilmesi" platformuyla seçime katılan Ahmedinecad yüzde 20'ye ulaştı. Rafsancani'nin yardımcıları, Ahmedinecad'ın adamlarını sandıkları karıştırmak, oy satın almak ve Anayasayı Koruyucular Konseyi üzerindeki nüfuzunu haksız bir biçimde kullanmakla suçladılar. Rafsancani'nin Tahran kampanyası sorumlusu Emir Muhsini, "Ahmedinecad'ın bu kadar çok oy alamayacağı kanısındayız. Kanıt toplamaya çalışıyoruz. Seçmenlerle görüşüyor, resmi kaynaklardan bilgi almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'Faşizm tehlikesi' İlk turda üçüncü olabilen ılımlı din adamı Mehdi Kerrubi ile, beşinci olan reformcu Mustafa Moin de,benzer şikayetlerde bulundular. Yoksulluğu gidermek için "her İranlıya 50 dolar para" vaad eden Moin, "Bu seçimler hileli. Devrim Muhafızları bağlantılı bazı kişiler, Koruyucular Konseyi üzerinde baskı kullanıyor" diye konuştu. Moin'in liderliğini yaptığı İslami İran Katılım Cephesi, Koruyucular Konseyi'nin, 300 bin şeriatçı milisi seçimlerde Ahmedinecad lehine kampanya yürütmeye sevketmek ve bu kampanya için milyonlarca dolar harcamakla suçladı. Moin, "Faşizm tehlikesini ciddiye almalıyız. Böylesi girişimler eninde sonunda militarizm, otoriterizm ve ülkenin sosyal, siyasi bakımdan boğulmasına yol açacaktır" dedi. Resmi rakamlara göre, seçimlere katılım yüzde 62 oldu. 1.2 milyon oyun geçersiz kullanıldığı görüldü.

Gazetelere toplatma Bu arada, dün adaylardan Mehdi Kerrubi'nin mektubunu yayımlayan reformcu iki gazetenin dağıtımı engellendi. Reformcu yetkili İsa Şehekiz, "Kerrubi'nin mektubunu yayımlamaları nedeniyle İkbal ve Aftab-ı Yezd gazetelerinin dağıtılması engellendi. Yasağın, gazetelerin tek sayısını mı yoksa daha uzun vadeyi mi kapsadığına ilişkin bilgimiz yok" dedi. Kerrubi, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e başvurarak, seçimle ilgili soruşturma açılmasını talep etmesini isteyeceğini belirtmişti.

Rice'ın yorumu Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, seçimlerin "demokrasiye giden yolda ciddi bir deneme olmadığını" söyledi. Rice, ABC televizyonuna verdiği röportajda, "İran seçimlerini, İran'ı demokratik bir geleceğe yaklaştırabilecek bir deneme olarak görmüyorum" dedi. Seçimde aday olmak için başvuran binlerce kişinin, özellikle kadınların seçim dışı bırakıldığını öne süren Rice, seçimin İran hükümetinin meşruiyetine katkı yapmadığını iddia etti.

ÖNCEKİ HABER

Mırracı ve kalaycıların
   NESİLLERİ TÜKENİYOR

SONRAKİ HABER

'İşgal bitsin' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...