19 Haziran 2005 21:00

İHD'den barış kampanyası

İnsan Hakları Derneği (İHD), şiddetin durması ve toplumsal barışın sağlanması için "Artık Anneler Ağlamasın Barış İstiyoruz" başlıklı bir kampanya başlattı.

Paylaş
İnsan Hakları Derneği (İHD), "Artık Anneler Ağlamasın Barış İstiyoruz" başlıklı kampanyayı dün başlattı. Herkesi kalıcı barış için çaba göstermeye çağıran İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, "TBMM'yi ülkemizde yaşanan çatışmaların durdurulması için etkin tavır almaya çağırıyoruz" dedi. Kampanyayla ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen Alataş, son günlerde bölge illerinde çatışmaların arttığına ve gerilimin tırmandığına dikkat çekerek, "Ülkemizde 15 yıllık silahlı çatışma sürecinin yarattığı travmalar hepimizin zihninde canlılığını korurken, yeniden aynı tahribatları yaşamakla karşı karşıyayız. İç barışı sağlamak, demokratik katılım süreçlerinin önünü açmak ve şiddetin bir sorun çözme aracı olarak algılanmasının ve kullanılmasının önüne geçmek öncelikle siyasal erkin görevidir. Toplumsal sorunların çözümünde silahlı eylemler, bir yöntem olarak kullanılmamalı" dedi. Türkiye'nin "insanların farklılıkları ile barış içinde bir arada yaşadığı, kadın ve çocukların şiddete maruz kalmadığı, yoksulluk ve sefaletin insanların geleceğine ipotek koymadığı, demokratik hakların özgürce kullanılabildiği bir ülke" olması gerektiğini belirten Alataş, "Silahlanma yerine eğitim ve sağlığa kaynak aktarılan ve kaybedilen her insanla, insanlığın da yitirilmediği bir Türkiye" istedi. Alataş, "Asker, polis, korucu, gerilla ve sivil hiç kimsenin ölmesini istemediğimiz için savaş istemiyoruz. Herkesi kalıcı barış için çaba göstermeye, TBMM'yi ülkemizde yaşanan çatışmaların durdurulması için etkin tavır almaya çağırıyoruz" dedi. Alataş, açıklamayı "Barışa bir şans ver" çağrısı ile sonlandırdı.

'Barış sürekli bir talep' Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Alataş, kampanyanın bitiş tarihini Dünya İnsan Hakları Günü olması nedeniyle 10 Aralık olarak seçtiklerini belirterek, barış talebinin "süreli değil, sürekli bir talep" olduğunu söyledi. Alataş, 10 Aralık'ta düzenleyecekleri Barış Şöleni'nin gerçekten bir şölen olabilmesi için toplumsal barışın sağlanması gerektiğini ifade etti. Alataş, kampanyalarının herhangi bir çağrıyı tamamlama amacı taşımadığını kaydetti.


KAMPANYA TAKVİMİ
  • 20 Haziran'da İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Trabzon'dan Ankara'ya "Barış için yürüyoruz" yürüyüşü başlatılacak. 5 merkezden başlatılan yürüyüşe diğer iller de katılacak.
  • 22 Haziran'da sonlanacak yürüyüşün ardından Abdi İpekçi Parkı'ndan Yüksel Caddesi'ne yürüyüş düzenlenerek, basın açıklaması yapılacak. İHD heyeti Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı ziyaret edecek.
  • 23 Haziran'da yerellerde kitle örgütlerinin de katılımıyla basın açıklamaları yapılacak.
  • 1 Eylül'de çeşitli illerde düzenlenecek olan Barış mitinglerine katılınacak. Barış için imza kampanyası başlatılacak.
  • 15 Ekim'de her ilde barış zincirleri oluşturulacak.
  • 12 Kasım'da her ilde üzerinde her dilden barış yazan balonlar uçurulacak.
  • Kampanya, 10 Aralık'ta düzenlenecek Barış Şöleni ile sona erecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Türkiye, Kıbrıs'ı tanımazsa
       müzakere olmayacak

    SONRAKİ HABER

    Verheugen'den destek

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...