17 Haziran 2005 21:00

Bursa Glykeria'yı bekliyor

"Yunanistan'ın altın sesi" denilen Gylkeria 44. Uluslarası Bursa Festivali'nde sahne alacak.

Paylaş
"Yunanistan'ın Altın Sesi" olarak tanımlanan Glykeria 44. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında sahne alacak. Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek konser 21 Haziran'da saat 21.30'da gerçekleşecek. İlk olarak 1974'te Atina - Plaka'daki geleneksel kulüplerde profesyonel şarkıcı olarak müzik dünyasına giren Glykeria, Manos Hacıdakis, Mikis Theodorakis, Manos Loizos gibi ünlü Yunan bestecilerinin şarkılarını kendine has tarzıyla yorumlayarak kısa bir sürede Yunanistan'ın en popüler şarkıcılarından biri oldu.

Modern Rembetiko 1978'de ünlü besteci Apostolos Kaldaras'ın davetiyle "Min Kanis Onira" (Düş Kurma) albümünde yer almasıyla muhteşem kariyerine başladı. 1980'de George Dalaras'la birlikte ülke çapında konserler verdiği sıralarda ilk albümü "Sta Matia Kita Me"yi (Gözlerime Bak) kaydeden sanatçı, 1981'de kaydettiği "Smyrneika" (Smyrna/İzmir'den Şarkılar) albümüyle şarkı listelerinin üst sıralarını uzun süre işgal etti ve dünyadaki milyonlarca Yunanlı'nın gönlünde taht kurdu. 1982'de "Apo tin Smyrni ston Pirea" (İzmir'den Pire'ye) isimli albümüyle birlikte, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir tür olan, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İzmir'de kendine has bir tür olarak ortaya çıkan Rebetika türünün modern zamanlardaki yorumcusu olarak ünlendi. Seksenli yıllar boyunca ülke çapında yüzbinlerce kişiye kapalı gişe konserler veren, 1982'de "Omorfi Nychta" gece kulübünde canlı olarak kaydettiği "Me tin Glykeria stin Omorfi Nychta" albümüyle Yunanistan müzik tarihinin en çok satan albümüne imza attı.

Dostluk için Sık sık ülke dışında da turnelere çıkan ve konserler veren sanatçı, 1997'de kaydettiği "Glykeria - 14 Classics" ile üçüncü kez Altın Plak ödülünü aldı.Sadece müzik değil aynı zamanda politika alanında da barışçıl girişimleriyle tanınan Glykeria Ömer Faruk Tekbilek'le biraraya gelerek, Türk Yunan dostluğu için yüzbinlerce kişinin katıldığı bir konser vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Kadın gözüyle Diyarbakır Surları

SONRAKİ HABER

Chirac'tan Türkiye karşıtı hamle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...