16 Haziran 2005 21:00

Vatansever Yasası'na Kongre darbesi

11 Eylül saldırılarının ardından ABD yasalarında baskıcı değişiklikler yapan Bush kabinesi, ülkede kimin hangi kitabı okuduğunu incelemek, aylarca süren gözaltıları ile birkaç günde tamamlanan sınır dışı işlemlerini kılıfına uydurmak ve 'tehlikeli' cami ve vakıfları kapatmak için adını "Patriot (Vatansever) Yasası" koyduğu bir 'anti-terör' yasası çıkarmıştı...

Paylaş
11 Eylül saldırılarının ardından ABD yasalarında baskıcı değişiklikler yapan Bush kabinesi, ülkede kimin hangi kitabı okuduğunu incelemek, aylarca süren gözaltıları ile birkaç günde tamamlanan sınır dışı işlemlerini kılıfına uydurmak ve 'tehlikeli' cami ve vakıfları kapatmak için adını "Patriot (Vatansever) Yasası" koyduğu bir 'anti-terör' yasası çıkarmıştı. Bush ile 'şahinleri' bu yasayı da yeterli bulmamış ve ek maddeler çıkartmışlardı. Ancak ABD Kongresi, önceki gün "Vatansever Yasası"nda bazı değişikler yaptı ve kolluk gücü FBI'ın yetkilerini kısıtladı. ABD Başkanı Bush'un "yasa değiştirilirse, gücümüzü kaybederiz" feryatlarına rağmen yasa, ABD Kongresi'nde 238'e 187 oyla kısıtlandığı bildirildi. Oylamanın ardından Beyaz Saray yönetimi yasadaki değişiklik ile "hükümetin yetki alanının da kısıtlandığını" açıklarken, Kongre'nin Demokrat üyeleri, "Özel yaşamın dokunulmazlığı için gerekli bir adım attık" dediler. Kitap korkusu! FBI ajanlarına 'terörizm ile savaş' gerekçesiyle sınırsız yetki veren yasa, ajanların vatandaşların hayatlarına kolaylıkla girebilmelerini ve onlar ile ilgili bilgi toplamalarını sağlıyordu. Yasa sayesinde devlet nezdindeki kişisel bilgilere de kolaylıkla ulaşabilen FBI, en çok kütüphanelerdeki yaptırımları ile tartışılıyordu. ABD'deki tüm kütüphane ve kitapevlerinin kayıtlarını inceleyen FBI, kimin hangi kitabı okuduğunu takip ediyordu.

Bush'a sürpriz 'Vatansever Yasası'nın süresi dolmuş 15 maddesini tekrardan yürürlüğe koymayı amaçlayan Bush kabinesi için, yasanın kırpılması "acı bir sürpriz" oldu. Geçen ay ABD çapında yaptığı geziler ile yasaya desteği arttırmaya ve alanını genişletmeye çalışan Bush'a, en büyük darbe ise Cumhuriyetçi Senatörlerden geldi. Yasaya 38 Cumhuriyetçi üye destek verirken, 186'sı aksi oy kullandı. Konuya ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çerçevesi kısıtlanan yasa, ulusal güvenliğin ve terörizm ile savaşın en büyük teminatlarından biridir. Soruşturma Bürosu üyelerine, gerekli yetkileri veren bu yasanın sınırlandırılması ABD vatandaşlarının korunması açısından büyük bir geri adımdır" denildi.


VATANSEVER YASASI NEDİR? Bu yasa ile "ulusal çıkar" adına bireylere karşı casusluk faaliyeti yürütebilen gizli servis, "şüpheli" bir durum gördüğünde faaliyeti FBI'ya devrediyor. Yani bir tür gizli polis durumu ortaya çıkıyor. Yasa sayesinde devlet; yargı kararı olmadan ABD vatandaşlarına karşı casusluk faaliyeti yürütebiliyor. Yasa aracılığı ile devlet; kişiye öncesinde veya sonrasında hiçbir tebligatta bulunmadan evlere-işyerlerine girip belge ve kayıtlara el koyabiliyor. Sınır dışı edilmelere kolaylık getiriliyor ve yasal olarak ABD'de bulunan bir kişi keyfi olarak ülkeden kovulabiliyor. Yasa, ABD hükümetinin "terörle bağlantılı" olarak nitelendirdiği bir kuruluşun her faaliyetini yasadışı kılıyor. Söz konusu kuruluşla çalışan, hatta o kuruluştaki birilerini tanıyan birisi "teröre yataklık" ile suçlanabiliyor. ABD Anayasası'nın ilk 10 maddesinde garanti edilen ve ülkede en önemli haklar olan "ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, din özgürlüğü, mantıksız arama ve tutuklamalara karşı korunma, jüri önünde açık ve adil yargılanma hakkı, avukat tarafından temsil edilme hakkı ve makul neden olmaksızın tutuklanmama hakkı", bu yasa ile işlevsiz kılınıyor.

ÖNCEKİ HABER

Psikolojik harp taktikleri

SONRAKİ HABER

İran'da seçimler bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa