16 Haziran 2005 21:00

Psikolojik harp taktikleri

Pakistan hükümeti, telekom işçilerine karşı 'tabela sendikaları'nı devreye soktu. Temsil gücü olmayan 5 sendika, özelleştirmeye destek verdiklerini açıkladı.

Paylaş
Pakistan hükümeti, grevci onbinlerce telekom işçisine karşı psikolojik harp taktikleri uygulamaya başladı. Patronlarla ilişkili "tabela sendikaları" ve medya, işçilerin moralini bozmak için harekete geçti. Pakistan basınında dün yer alan haberlere göre, 5 işçi sendikası, telekomun (PTCL) özelleştirilmesini kabul ederek hükümetle uzlaşmaya vardı. Gazeteler, "geride çok az sayıda küçük sendikanın kaldığını" iddia ederek eylemi bölme çabalarını hızlandırdılar. Özelleştirme Karşıtı Güçbirliği'nin sözcüsü Faruk Tarık ise, bu haberleri yalanladı.

Tabela sendikaları Evrensel'e bilgi veren Tarık, özelleştirmeyi kabul ettiklerini açıklayan 5 sendikanın tamamen işlevsiz "tabela sendikaları" olduğunu ve hükümetle bağlantılı bu sendikacıların işçiler nezdinde hiçbir saygınlığı olmadığını kaydetti. Tarık, "Telekom'da kurulan Eylem Komitesi, işçiler içinde örgütlü 9 sendikadan oluşuyor. Bu sendikalardan biri, bildiğiniz gibi, hükümetle uzlaşmaya varmıştı. Ancak o sendikanın tabanı da anlaşmaya tepkili. Geri kalan 8 sendika, mücadeleye devam ediyor. Grevi başlatan da, gerekirse bitirecek olan da bu sendikalardır. Medyada adı geçen 5 sendikanın hiçbir temsil yeteneği yoktur" diye konuştu. Özelleştirme karşıtı gösterilerin bir dizi kentte devam ettiğini anlatan Tarık, bugün yaşanacak gelişmelerin, mücadelenin seyri açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.

Büyük yürüyüş Özelleştirme karşıtı emekçiler, yarın Lahor'dan başkent İslamabad'a bir yürüyüş başlatacak. Pakistan Telekom'un yaklaşık dörtte bir hissesi, yarın ihaleye çıkarılıyor. Özelleştirme Karşıtı Güçbirliği, yarın için genel grev çağrısı yapmıştı. Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı ve şirketin genel müdürü Cüneyd İkbal Han, ABD'ye gitti. Han'ın seyahatinin, "Amerika'da okuyan çocuklarını ziyaret etme" amacını taşıdığı öne sürüldü. Sendikalardan yapılan açıklamaya göre, halen 240 telekom işçisi gözaltında bulunuyor. Son olarak, sendika lideri Malik Makbul Hüseyin ortadan kayboldu. Hüseyin'in gözaltında olduğu sanılıyor. Eylem Komitesi üyesi Hacı Han Bati, Siracül Hasan ve Gazi Abdurrahman da halen tutuklu. Ülke çapındaki 3500 telekom merkezinden 130 kadarında, ordu işgali devam etmekte. Grev nedeniyle işlemeyen telefon hattı sayısı ise 250 bine yakın.

Çocukların eylemi Diğer yandan, İslamabad'daki meclis binası önünde toplanan telekom işçilerinin çocukları, hükümeti protesto etti. Çocuklar, eylemde, özelleştirme kararının geri alınmasını istediler. Halk Partisi milletvekili Mahdum Emin Fehim ise, özelleştirmeyi "büyük bir mali skandal" olarak nitelendirerek şirketleri uyardı.

ÖNCEKİ HABER

Bolivya isyanının gelişimi

SONRAKİ HABER

Vatansever Yasası'na Kongre darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...