15 Haziran 2005 21:00

Türkiye'ye baskı hattı

ABD, Türkiye üzerindeki baskıyı artırmak için Kerkük-Hayfa boru hattı projesini raftan indiriyor. Bu hattın hayata geçirilmesi halinde Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı önemini yitirecek.

Paylaş
ABD yönetimi, Irak'tan İsrail'e petrol nakletmek için düğmeye bastı. Bush yönetimi yetkilileri, İsrail'den, "Irak'tan Hayfa limanına petrol pompalama" olasılığını araştırmasını istediler. Talebin, geçen hafta üst düzey bir Pentagon yetkilisinden, bir İsrail Dışişleri yetkilisine iletildiği öğrenildi. İsrail hükümeti, Irak işgaline verdiği kayıtsız desteğin karşılığı olarak, Kerkük-Hayfa boru hattının açılmasını istiyordu. Söz konusu boru hattı, Kerkük'ten başlayıp Musul üzerinden Ürdün'e geçecek ve oradan İsrail'in Hayfa limanına ulaşacak. 1948 öncesinde, Musul-Hayfa boru hattı ile Irak'tan İsrail'e petrol aktarılıyordu. Ancak Iraklılar, sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı sırasında bu hattı kapattılar.

Uyarılar etkisiz Irak petrolünün Hayfa'ya aktarılması, Kerkük-Yumurtalık hattının önemini azaltacak ve Türkiye'ye ağır bir maddi yük getirecek. Türkiye, bu nedenle, resmen olmasa da projeye karşı çıkıyordu. Türk yetkililer, böyle bir planın "Türk-İsrail ilişkilerine zarar vereceği" uyarısında bulunmuşlardı. Ancak İsrail'in, "ABD karşısında hizaya girmiş" olan bir ülkeden gelen bu uyarılara kulak asmadığı görülüyor. Kerkük-Yumurtalık hattı, halen sabotajlar nedeniyle kapalı bulunuyor. Ha'aretz gazetesine konuşan İsrailli yetkililer, "Hayfa hattının, ABD'nin Türkiye üzerinde baskı kurmasının bir unsuru olduğunu" vurguladılar.

Maliyet hesabı İsrail Ulusal Altyapı Bakanlığı'nın çalışmasına göre, Kerkük ile Hayfa arasında 105 cm. çapında bir boru hattı kurulması, kilometre başına 400 bin dolara mal olacak. Eski Musul-Hayfa hattı ise, sadece 20 santimetre çapındaydı. Altyapı Bakanı Yosef Paritzky, Hayfa limanının "Irak petrolü için çekici bir hedef" olduğunu söyleyerek, önümüzdeki ay Washington'a yapacağı ziyarette konuyu gündeme getireceğini söyledi. Paritzky, yine de, Arapların tutumu nedeniyle Ürdün'ün bu hatta geçiş izni vermesinin zor olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Uzlaşmaya tepki

SONRAKİ HABER

'Parlamento sizin, sokaklar bizim!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...