15 Haziran 2005 21:00

Uzlaşmaya tepki

Pakistan Telekom'da özelleştirmeye karşı greve çıkan 9 sendikadan biri, hükümetle anlaştı. Diğer sendikalar anlaşmaya sert tepki gösterdi. 18 Haziran'daki ihaleye bir Türk şirketinin de katılacağı öne sürüldü.

Paylaş
Pakistanlı onbinlerce telekom işçisi özelleştirmeye karşı greve devam ederken, hükümetin eylemi bölme çabası ilk sonucunu verdi. Telekomda örgütlü 9 sendikadan biri olan "Çalışanlar Sendikası", hükümetle anlaşmaya vardı. "Sendika Eylem Komitesi" çatısı altında toplanan diğer sendikalar, anlaşmayı kesin bir dille reddettiler. Sendikacı Latif Kureyşi, "Müzakereler; Sendika Eylem Komitesi ile patronlar arasında yürütülür. Tek bir sendikanın vardığı anlaşma bizi bağlamaz" dedi. Kureyşi; eylem komitesi üyesi 4 kişinin Karaçi'de polis tarafından gözaltına alındığını, ancak geri kalan üyelerin, anlaşmayı kabul etmeyeceğini belirtti. Eylem Komitesi'nden Şahid Eyüb, Çalışanlar Sendikası üyelerinin de bu anlaşma nedeniyle ikiye bölünmüş olduğunu belirtti. Çalışanlar Sendikası'nın, hükümetin yaptığı "3 milyar rupilik tazmin paketi"ni kabul ettiği belirtiliyor. Kabul edilen plan, sözleşmeli işçilere 2 yıllık iş garantisi ve ücretlerde yüzde 5 ekstra artışı içeriyor.

Türk şirketi işin içinde 23 siyasi parti, sendika ve örgütün kurduğu "Özelleştirmeye Karşı Mücadele İttifakı"nın sözcüsü Faruk Tarık, Evrensel'e yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın grevi fazla etkilemediğini ve ittifakın çeşitli kentlere yayıldığını belirtti. Pakistan Emek Partisi Genel Sekreteri Tarık, "18 Haziran'daki genel greve katılımı artırmak için birçok sendikayla temas halindeyiz" dedi. Tarık, İngiltere'den Milletvekili George Galloway'in, bu ülke sendikaları nezdinde grevin desteklenmesi için çaba sarfettiğini anlattı. Faruk Tarık ayrıca, 18 Haziran'daki özelleştirme ihalesine katılacak şirketler arasında bir Türk şirketinin bulunduğu yönünde duyumlar aldıklarını kaydetti.

Gözaltında 1100 işçi 60 bine yakın işçinin sürdürdüğü grev nedeniyle, ülke çapındaki telefon hatlarından 650 bininin çalışmadığı belirtiliyor. Eylem Komitesi, telekom sisteminin tamamını süresiz kapatma planını iptal etti. Buna rağmen, şirketin yüzde 26'sının satışa çıkarılacağı 18 Haziran gününde genel greve çıkma çağrısı devam ediyor. İşçilere yönelik devlet baskısı da devam ediyor. Pazartesi günü ülke çapında düzenlenen operasyonlarda, 300 işçi ve sendikacı gözaltına alındı. Böylece gözaltındaki işçi sayısı 1100'e yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Hidrojen Kongresi İstanbul'da

SONRAKİ HABER

Türkiye'ye baskı hattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...