14 Haziran 2005 21:00

ABD hem silah satıyor
   hem borçlandırıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın övündüğü "stratejik ortaklık"ın bedeli Türkiye için oldukça ağır olacak.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın övündüğü "stratejik ortaklık"ın bedeli Türkiye için oldukça ağır olacak. ABD'yi memnun etmek adına askeri alanda ciddi adımlar atmaya başlayan hükümet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) silah alımını kolaylaştıran yeni bir düzenleme yaptı. Böylece ABD'nin "Yabancı Askeri Satışlar (FMS) aracılığı ile Türkiye'ye daha çok silah satabilmesinin yolu açılırken, diğer yandan da bu silahlar için yine milyarlarca dolar borç alınması da kolaylaştırıldı. ''Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Yapılacak Harcamalar İçin Verilen Avans ve Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı aracılığı ile Yabancı Askeri Satışlar (FMS) yöntemi ve uygulama usulleri kullanılarak gerçekleştirilecek alımlar için imzalanan alım sözleşmeleri (LOA) bedelinin yüzde 100'üne kadar teminat aranmaksızın avans verilebilecek veya mutemetler adına kredi açtırılabilecek. Bu değişiklik, Türkiye'nin ABD'den daha fazla miktarda silah almasını ve bu alımlar için daha kolay borçlanmasının önünü açacak. Türkiye'nin ABD'ye olan FMS borçları faizleriyle birlikte 6 milyar doları aşıyor. Her yıl 500 milyon dolara yakın bir askeri borç ödemesi gerçekleştiriliyor. Başbakan Erdoğan ABD'ye gitmeden önce FMS kanalıyla tam 14 tane Sea Hawk satın alınacağını müjdelemişti! Bu helikopterleri ABD satacak ve parası da yine ABD'den borç olarak alınacak.


FMS NEDİR? Türkiye için FMS kredileri, 1950'li yıllarda Ankara'nın Amerikan silahlarını satın alabilmesi için açılmıştı. Zamanında yılda 1 milyar dolara yaklaşan krediler, son yıllarda giderek azalmış ve ABD yönetimi, geçen yıl aldığı kararla Türkiye ve Yunanistan'a askeri yardım niteliğinde kredi programını artık gerek kalmadığı gerekçesiyle sona erdirmişti. Ancak Bush yönetimi yeniden FMS'yi devreye soktu ve Erdoğan da bu yolla ABD'den 14 helikopter alınacağını açıkladı. FMS'nin asıl sakıncalarından birisi teknoloji transferini yasaklaması ve böylece yerli sanayi engellemesi. Silah üzerinde değişiklik yapılması da yasak ve alıcı ülke, silahları ABD'nin taraf olmadığı uluslararası müdahalelerde kullanamaz.




ABD İLE YENİ ANLAŞMA Türkiye ile ABD arasında "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Amaçlarına Yönelik Yardımın Kolaylaştırılması İçin İşbirliğine İlişkin Anlaşma" imzalandı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, anlaşmanın içeriğine ilişkin yaptığı konuşmada, ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta ABD'de kitle imha silahlarının önlenmesi konusunu da ele aldıklarını hatırlattı. İki ülke arasında stratejik ilişkilerin varlığına da değinen Edelman, anlaşmanın kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaların bir parçası niteliği taşıdığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan 'özür' ziyareti yaptı

SONRAKİ HABER

Stratejik ortaklık ne demek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...