13 Haziran 2005 21:00

Sıcak para girişi
   36 milyar doları geçti

Türkiye'nin faizlerdeki yükseklik nedeniyle çekim merkezi oluşturduğu sıcak para girişi mayısta 1.5 milyar dolar artarak 36.1 milyar dolara yükseldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "kesinlikle vergilendirmeyeceğiz" dediği sıcak para, sermayedarlara yüksek kazanç olanağı sunuyor.

Paylaş
Türkiye'nin faizlerdeki yükseklik nedeniyle çekim merkezi oluşturduğu sıcak para girişi mayısta 1.5 milyar dolar artarak 36.1 milyar dolara yükseldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "kesinlikle vergilendirmeyeceğiz" dediği sıcak para, sermayedarlara yüksek kazanç olanağı sunuyor. Yabancıların hiçbir yatırım için kullanılmayan sadece portföy yatırımı ve mevduat olarak tuttukları sıcak para miktarı, mart ayında 4.3 milyar dolarlık bir azalma göstermişti. Nisan ayında 34.5 milyar dolara çıkan sıcak para girişi, çıkışa doğru yönelmişti. Mayısta borsada 189 milyon dolarla alıcı olan yabancıların dolar kurundaki düşüş nedeniyle hisse senedi portföyündeki toplam büyümeleri 912 milyon dolar oldu. Hisse senedi portföyündeki toplam tutarı 20 milyar dolara ulaşan mayıs ayında yabancılar kamu borçlanma kağıtlarına da yöneldi. Kamu borçlanma kağıtları portföyü ise 595 milyon dolar artarak 15.8 milyar dolara ulaştı. Yabancıların Türkiye'deki döviz ve YTL cinsinden mevduatları ise 27 milyon dolarlık artışla mayıs sonunda 3.4 milyar dolara kadar çıktı. Bu arada nisan sonu itibariyle son bir yıllık dönemde Türkiye'ye, 10 milyar doları yabancı kaynaklı 3.4 milyar doları da yerli kaynaklı olmak üzere net 13.3 milyar dolarlık sıcak para girişi yaşandı. Aynı dönemde Türkiye'de sıcak para stokundaki büyüme ise 19.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.


SICAK PARA NE KAZANDIRIYOR Döviz kurlarındaki düşüş, yüksek YTL faiz oranları ve bu sıcak para diye adlandırılan spekülatif sermayeden vergi alınmaması nedeniyle yabancılara Türkiye'de önemli bir kazanç sağlayan sıcak para, mayıs sonu itibariyle son bir yılda Türkiye'de dolar bazında borsada yüzde 62.6, vadeli YTL mevduatta vadesine göre yüzde 31.5-34.1, YTL cinsinden kamu iç borçlanma kağıtlarında yüzde 34.7-44.7 oranları arasında kazanç sağladı. Bu yüksek getiri ve sıcak para girişlerinin güçlü seyri yüzünden yabancıların Türkiye'deki portföyü son bir yılda 18.2 milyar dolar büyüdü. Büyümenin 9.1 milyar doları hisse senetleri, 8.9 milyar doları kamu borçlanma kağıtları portföyünden 288 milyon doları ise mevduatlarındaki artıştan kaynaklandı. Bu yılın ilk beş ayında ise yabancı kaynaklı sıcak para stokundaki artış 4.4 milyar dolar oldu.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin propaganda taşeronları

SONRAKİ HABER

İşsizlik sigortası kapsamı genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa