13 Haziran 2005 21:00

Guantanamo dehşeti

ABD'nin, Küba topraklarındaki işkence üssü Guantanamo'da, bir Suudi mahkûmun sorgulanması için kullanılan yöntemler, ABD ordusunun zalim işkencelerine yeni bir halka daha ekledi.

Paylaş
ABD'nin, Küba topraklarındaki işkence üssü Guantanamo'da, bir Suudi mahkûmun sorgulanması için kullanılan yöntemler, ABD ordusunun zalim işkencelerine yeni bir halka daha ekledi. İşkencecilerin, 11 Eylül saldırılarının '20. hava korsanı' olduğunu iddia ettikleri, Afganistan'da tutuklanan Muhammed El Kahtani'nin sorgulanma yöntemleri, Amerikan zorbalığını bir kez daha gün ışığına çıkardı. Guantanamo işkence şeflerinin tuttukları 84 sayfalık rapor aracılığı ile ortaya çıkan olayda, Kahtani'nin 2002 yılında işkence ile sorgulamasının tam 50 gün boyunca sürdüğü öğrenildi. Time dergisinin haberine göre Suudi tutukluyu, "köpek gibi havlamaya" ve 'teröristlerin fotoğraflarının önünde domuz gibi hırlamaya' zorlayan ABD askerlerinin ayrıca, Kahtani bayıldığında başında sıcak su dökmek sureti ile uyandırdıkları anlaşıldı. En uzun süreli sorgulardan birisine maruz kalan Suudi mahkûma yapılan en garip işkence, Amerikalı pop yıldızı Christina Aguilera'nın şarkılarını dinletmek oldu.

İntihara kalkıştı Raporda, bununla da yetinmeyen ABD askerlerinin, Kahtani'nin kafasını ve sakallarını tıraş ederek, mahkûmu 11 Eylül kurbanlarının resimleri ve Amerikan bayraklarının bulunduğu bir sorgu odasında Amerikan milli marşını ayakta dinlemeye zorladıkları kaydedildi. Suudi mahkûmu rencide etmek isteyen işkence şeflerinin, Kahtani'yi çırılçıplak soyarak, yanında sürekli bir kadın sorgucu bulundurdukları ifade edildi. Çıplak bir halde kadın işkencecinin yanında tutulan Kahtani'nin daha sonra tekrar "köpek gibi havlamaya veya domuz gibi hırlamaya" zorlandığı kaydedildi. Boynuna çıplak kadın resimleri de asılan Kahtani'nin sonunda intihar etmek ve vasiyetini yazmak istediği belirtilirken, Suudi tutuklunun yanına kendisine tutuklu süsü vermiş ve Arapça bilen bir ABD askerinin yerleştirildiği ve güveninin kazanılmaya çalışıldığı da kaydedildi. Guantanamo'daki işkence teknikleri, bizzat ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından onaylanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

İşçi eylemine ordu müdahalesi

SONRAKİ HABER

G-8'ler eylemle karşılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa