11 Haziran 2005 21:00

Araştırma arazileri
   patronlara kiralandı

Çukurova Tarımsal Araştırma Müdürlüğü'ne ait araziler Saray Halı AŞ'ye kiralandı. Arazilerin kiralanmasına çalışanlar ve esnaf tepki gösteriyor.

Paylaş
Çukurova Tarımsal Araştırma Müdürlüğü'ne ait 10 bin dönüm arazinin 6 bin dönümü Saray Halı AŞ'nin sahibi Necati Kurmel'e kiralandı. Arazilere üretim için çiftçiler dönüm başına 100-150 YTL öderken, Kurmel'in dönümüne ancak 35 YTL verdiği öne sürülüyor. Ayrıca Kurmel'in AKP'ye ve hemşerisi Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e yakınlığıyla tanındığı ileri sürülüyor. Çukurova Tarımsal Araştırma Müdürlüğü, arazilerde tarım ve hayvancılığın geliştirmesi için çalışmalar yapıyordu. Yüreğir ilçesi Yunusoğlu beldesindeki müdürlükte örgütle Tarım-İş Sendikası Baştemsilcisi İsmail Çakan, Türkiye'nin hayvancılık açısından en büyük projesinin müdürlük tarafından yapıldığını hatırlatarak, arazilerin kiralanmasının ardından projelerde sorunların yaşanacağını dile getirdi. Arazilerin satışından önce işçilerin, sendikanın ve belde halkının görüşüne başvurulmadığını söyleyen Çakan, "Bu arazilerin çapalama, sulama işini belde halkı gerçekleştiriyordu. Ancak bu olayının ardından burada yaşayan insanlar da, fabrikadaki işçi de zarar görecek" diye konuştu. 25 yıldır müdürlükte çalıştığını söyleyen Çakan, müdürlüğün hiçbir şeklide zarar etmediği ifade ederken, "Hatta geçen sene müdürlük kâra geçti" dedi.

Özelleştirme Arazilerin kiralanmasını özelleştirme olarak tanımlayan Tarım-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Mustafa Remzi Gökmen, arazilerin satışının hem işçilerin, hem köylülerin hem de yöre halkının zararına olduğuna dikkat çekti. Gökmen, "Burası özelleştirilir bizde buradan ayrılırsak, bundan belde esnafı da etkilenir. Çünkü biz burada kazanıyor, burada harcıyoruz. Biz alışveriş yapmazsak nasıl kazanacaklar" diye konuştu. Müdürlükte traktör tamir işinde çalışan Hıdır Beyazçiçek ise işyerlerindeki gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini dile getirdi. Yaşanan olaylar konusunda ne yapacaklarını bilmediklerini aktaran Beyazçiçek, "Arazileri satıp, kiraya veriyorlar yarın ne olacak bilmiyoruz" dedi.


ESNAFTAN İŞÇİLERE DESTEK Yunusoğlu beldesi esnafı Mevlüt Kaya ise arazilerin satışından sonra kötü etkileneceklerini kaydetti. "Belde halkımız zaten yoksulluk içinde. Belde'de düzenli olarak çalışan tek kesim müdürlükte çalışan işçiler, onlar da işlerinden olup mağdur duruma düşerlerse aynı şekilde esnaf ve halk da mağdur duruma düşecektir" diye konuşan Kaya, kendilerinin işçilere destek vermek zorunda olduklarını vurguladı. İşçilerin taleplerinin kendi talepleri olduğunu söyleyen Kaya, "Ancak öncelikle işçiler gelişmelere karşı sesini yükseltmesi gerekiyor ki bizde destek olalım" dedi.


29 İŞÇİ NE OLACAK? Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Seyit Irmak ise gazetemize yaptığı açıklamada, kiralama nedeniyle işçilerin mağdur olacağını söyledi. Kalan 4 bin 500 dönümlük arazideki üretimden gelecek para ile döner sermaye kapsamında çalışan 29 işçinin maliyetini karşılamada sorun yaşanacağını bildiren Irmak, "Bu durumu bakanlık yetkililerine aktardık, sorunun 29 işçinin genel bütçe kapsamına alınması ile çözüleceğine inanıyoruz. Arazi satışı ile projelerde bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Bizim açımızdan tek sorun döner sermayede yaşanacaktır" dedi.


TARIMSAL ARAŞTIRMA MÜDÜRLÜĞÜ Çukurova Tarımsal Araştırma Müdürlüğü 1924 yılında tarım ve hayvancılık alanında araştırma yapılması için kuruldu. 10 bin dönümlük arazinin 6 bin dönümü kiralandı. Geri kalan kısmının da kiralanacağı belirtiliyor. Kiralanan arazilerde tarım ve hayvancılık çalışmaları yapılıyordu. Kurumun yaptığı en büyük buluş ise şimdi tüm Çukurova'da ekimi yapılan Adana99 buğdayı oldu. Buluş sayesinde, Çukurova toprağının yapısına uygun bir buğday cinsi olması nedeniyle buğday maliyet fiyatlarında gerileme yaşandı. Kiralanan araziler yüzünden tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok projede sorun yaşanacağı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Bolivya ABD'yi tedirgin etti

SONRAKİ HABER

Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...