08 Mart 2011 13:00

Çevreciler betonu yendi

Osmaniye Merkez Kesmeburun köyü ve Kastabala antik kenti bitişiğine yapılması düşünülen çimento fabrikası için çevrecilerin verdiği mücadele zaferle sonuçlandı.Çevre ve Orman Bakanlığının fabrika için verdiği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun Adana 2. İdare Mahkemesinin almı

Çevreciler betonu yendi
Paylaş

Çevre ve Orman Bakanlığının fabrika için verdiği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun Adana 2. İdare Mahkemesinin almış olduğu ÇED raporunun iptali kararına Çevre ve Orman Bakanlığı yaptığı itirazı inceleyen Danıştay çevreciler lehine karar verdi.

Kastabala antik kentinin bitişiğinde yapılmak istenen çimento fabrikasına Çevre ve Orman Bakanlığının ÇED olumlu raporu verilmesi üzerine Osmaniye-Kastabala Çevre Platformu Adana 2. İdare Mahkemesine dava açmıştı.

Uzun süren bilirkişi incelemeleri, mahkeme heyetinin yerinde incelemeleri sonucunda Adana 2. İdare Mahkemesi, yapılmak istenen çimento fabrikasının çevre, insan, bitki ve hayvan sağlığına, yer altı, yer üstü suları kirliliğine yol açacağı nedeniyle Esas :2008/1186 ve Karar:2009/1530 tarih ve sayılı kararlarıyla ilgili ÇED raporunu iptal etmişti.
Çevre ve Orman Bakanlığı, bu kararı temyiz etmişti. Danıştay 6. Dairesi 06/12/2010 günü oybirliğiyle Adana 2. İdare Mahkemesinin verdiği ÇED raporu iptal kararını biz çevreciler lehine onayladı.

Karar üzerine bir açıklama yapan Osmaniye-Kastabala Çevre Platformu Sözcüsü Halil Çelikkıran insana, hayvana, bitkiye, çevreye, doğaya saygılı insanların bir kez daha haklı çıktığını belirterek. “Bu durumda, çimento fabrikası, Kesmeburun köyü ve Kastabala yakınına yapılamayacak ve çevremizi kirletemeyecekler. Üç yılı aşan bir sürede çevreciler betonu yenmiştir. Bu çabada emeği geçen, en başta Karatepe-Aslantaş Arkeoloji Müzesi Kurucusu Halet Çambel olmak üzere, Kastabala Çevre Platformuna maddi ve manevi destek verenlere Platformumuz adına teşekkürü borç biliriz” dedi. (OSMANİYE)

ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu’da Kadın Hareketi

SONRAKİ HABER

Maya Sahnesi’nde kadın oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...