09 Haziran 2005 21:00

Memurlar 'lüzumsuz istihdam'mış

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 93 dakikalık basın toplantısında, 2005'in beş aylık ekonomik gelişmelerini değerlendirirken, kamuyu, sosyal güvenliği ve kamu çalışanlarını hedefine aldı.

Paylaş
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 93 dakikalık basın toplantısında, 2005'in beş aylık ekonomik gelişmelerini değerlendirirken, kamuyu, sosyal güvenliği ve kamu çalışanlarını hedefine aldı. Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı ile 0cak-Mayıs 2005 dönemi makro ekonomik gelişmeleri ve bütçe uygulama sonuçları hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işsizliğin azalıp, istihdamın artığını ileri sürdü. 2004 yılının birinci dönemine kıyasla, 2005'in aynı döneminde işsiz sayısının 80 bin kişi azaldığını, işsizlik oranının ise yüzde 12.4'den yüzde 11.7'ye gerilediğini öne süren Unakıtan, istihdam edilen kişi sayısının da bir önceki döneme göre 936 bin kişi arttığını savundu. "Artık devleti iş kapısı olarak görmek istemediklerini" belirterek kamu çalışanlarını hedefleyen Unakıtan, "fazla istihdam da azaltılacak. Lüzumsuz istihdamı makul seviyeye indireceğiz. Devleti çiftlik gibi gören zihniyete son veriyoruz" dedi. Faiz oranı 2004'ün Mayıs sonunda yüzde 24.9 iken, bu oranı yüzde 17'lere düşürdüklerini belirten Unakıtan, Mayıs ayında da bütçe rakamlarında "başarı" elde ettiklerini, bütçe açığının 3 milyar 791 milyar YTL düştüğünü, bir önceki döneme göre yüzde 66.8 oranında gelişme kaydettiklerini ifade etti. Unakıtan bütçenin Mayıs sonu itibariyle 1 milyar 681 milyon YTL olduğunu vurguladı. Unakıtan "25 milyar fazlalık verirdik ama faizler olmazaydı. 55 milyar faiz gelse 30 milyar açığa düşeriz" dedi. Yabancı sermayenin gelmesinin, ekonomiye güven anlamına geldiğini ileri süren Unakıtan, "büyümek istiyorsak, yabancı yatırımcıyı çekmek zorundayız. Bundan rahatsız olanlar varmış, falan yeri yabancılar alacakmış. Tabi alacak. Alacak da fabrikayı sırtına alıp götürmeyecek ya. Villalar yabancılara satılıyormuş, alacak tabi" diye konuştu. Satışlara karşı çıkanlara, "pencerenizi büyütün, ufkunuzu geniş tutun, Türkiye'ye dar elbise biçmeyin" diye seslendi.

'2005 özelleştirme yılı olacak' Özelleştirmelere devam edeceklerini, bundan taviz vermeyeceklerini yineleyen Unakıtan, "2005 özelleştirme için iyi bir yıl olacak. Bütçe açıklarını da kapattığımızda bize artık karada ölüm yok" dedi. Unakıtan'ın 5 aylık vergi artış rakamları ise bütçenin yine halk üzerinden kapatıldığını ortaya koydu. Kurumlar vergisi gelirleri bu dönemde yüzde 13.8'de kalırken, vergi gelirleri yüzde 19.6 oldu. Bütçede en büyük payı yüzde 30.3 ile Özel Tüketim Vergisi, 12.3 ile de KDV aldı. IMF'nin denetimlerini, "en büyük propaganda" diye nitelendiren Unakıtan, "bunları IMF olsa da olmasa da yapacağız. Gözden geçirme sonunda rapor da yazıyorlar 'Ekonomi iyi' diye. Bedava, olit (parayla denetim) gibi bir şey. İstesek bu kadar tanıtım yapamayız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gelir dağılımında küme düştük

SONRAKİ HABER

Motorine iki haftada ikinci zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...