08 Haziran 2005 21:00

Şov değil çözüm gerekli

ABD ve İngiltere Afrika ülkelerinin borçlarını hafifleteceklerini ilan ederken, BM verileri, zengin ülkelerin vaatlerini yerine getirmemelerinin 3 milyon çocuğun ölümüne yol açacağını kaydetti.

Paylaş
Afrika ülkelerinde 3 milyon çocuğun daha önce zengin ülkeler tarafından verilen sözlerin tutulmaması nedeni ile öleceği belirtildi. BM'nin bugün açıklayacağı bir rapora göre, zengin ülkeler, 2015 yılına kadar ölüm oranlarını azaltmaya yönelik verdikleri vaatleri yerine getirmediler. BM tarafından G-8 zirvesi öncesine denk getirilen rapora göre, mevcut koşulların devam etmesi halinde zengin ülkelerin 2000 yılında kabul edilen açlık, çocuk ölümünün azaltılması ve eğitim gibi hedeflerine ulaşılamayacağı kaydedildi.

Vaatler yetmiyor ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ise Beyaz Saray'da yaptıkları görüşmede, 'demokratik reformlara bağlı' Afrika ülkelerinin borçlarının hafifletilmesini konuştu. Blair, bu ülkelerin tüm borçlarının silinmesini önerdi. Bush ise, bu konunun iki ülke arasında müzakere edileceğini belirterek, "borç yükünün hafifletilmesinden" söz etti. Blair, bu ülkelerin borçlarının hafifletilmesiyle ilgili bir planı, gelecek ay İskoçya'da toplanacak olan G-8 zirvesine sunacağını kaydetti. Yardım edecek ama... Afrika ülkelerine 674 milyon dolar yardım sözü veren Bush, bu ülkelerde özellikle yağmur miktarını azaltan küresel ısınma konusunda eski tutumu sürdürmeye devam edeceğini gösterdi. ABD'nin Kyoto protokolünü imzalamamasını savunmayı sürdüren Bush, "iklim değişikliği" konusunda araştırma yaptıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

En büyük tehdit ABD

SONRAKİ HABER

'Lula' zor durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...