05 Haziran 2005 21:00

Haiti'de BM destekli KATLİAM

ABD darbesi ile Jean-Bertrand Aristide'in devlet başkanlığını bıraktığı Haiti'de polis gecekondu mahallerine hafta sonu baskın düzenledi. BM'nin destek verdiği kanlı baskında 25 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ateşe verildi

Paylaş
Karayipler ülkesi Haiti hükümeti, suç örgütlerine karşı başlattığı BM destekli kampanyada iki gün içerisinde 25 kişiyi öldürdü. Hafta sonu gecekondu mahallelerine baskın düzenleyen polisin ateş açtığı ve bazı evleri ateşe verdiği kaydedildi. Baskına uğrayan mahallelerin eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide yandaşlarının bulunduğu bölgeler olması dikkat çekti.

BM destek verdi Hükümetin ülkeyi suç örgütlerinden ayıklamak için başlattığı kampayaya 7 bin 400 BM askeri de destek veriyor. BM güçleri Bel Air sözcüsü Albay Carlos Barcelos, BM askerlerinin baskınlarda aktif olarak yer almadığını, ancak kontrol noktalarında ve çevrede güvenliği sağlayarak destek verdiklerini kaydetti. ABD desteği ile koltuğa oturan Haiti Başbakanı Gerard Latortue ise 'Haiti'de başlayan yeni şiddet dalgasının ardından BM güçlerinin barışgücü görevine geri dönmesini istediğini' söylerken 'BM güçlerinin varlığının ülkede yaşanan ciddi durumu çözeceğini' öne sürdü.

Ölümlerden polis sorumlu Hastane kaynakları, Port-au-Prince'in Bel-Air ve diğer gecekondu mahallelerine düzenlenen baskınların ardından hastaneye dün 17, önceki gün ise 3 ceset getirildiğini söylediler. Bel-Air semtinde iki ayrı yerde de 5 kişinin daha öldürüldüğü yolunda haberler verildi. Hükümetin suç örgütlerine karşı savaş başlatmasının ardından, yoksul semtlerine iki gün boyunca baskın düzenlediğini anlatan bölge sakinleri, ölümlerden polisin sorumlu olduğunu kaydetti. Polis tarafından yapılan resmi açıklamada ise ölüm nedenlerine değinilmedi. Bölgede yaşayanlar, polisin insanların üzerine ateş açtığını ve bazı evleri ateşe verdiğini belirttiler. Olaylara tanık olan Ronald Macillon, "Polis geldi ve ateş açmaya başladı. Başka insanların ateş ettikleri de duyuldu. Polis, çok kişiyi öldürdü ve birçok evi yaktı" dedi.

İnsan hakları örgütleri uyarmıştı İnsan hakları yetkilileri uzun süredir devam eden insan hakları ihlallerine dikkat çekmişti. Geçtiğimiz sene ABD darbesi nedeni ile devlet başkanlığını bırakmak zorunda kalan Jean-Bertrand Aristide'nin ardından insan hakları alanında olumlu gelişmeler olacağını uman ülkedeki insan hakları kuruluşları, özellikle Port-au-Prince şehrinde polis teşkilatının vatandaşlara acımasızca davrandıklarını söylemişlerdir. Avukat Judy Dacruz, "Ülkede polis terörü için hiçbir şey yapılmıyor. Olaylar yetkililerin bilgisi dahilinde bile değil. Ülkenin büyük bir çoğunluğu suçluların hiçbir zaman cezalandırılmayacağını düşünmeye başladı" diye konuşmuştu. İnsan hakları örgütleri son baskında da Aristide'in destekçilerinin hedef alındığını belirtti. Ancak hükümet yetkilileri bu iddiayı reddetti.

ÖNCEKİ HABER

Çevre gününü kim kutlayacak?

SONRAKİ HABER

Adil olmayan AB'ye 'hayır' dedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...