03 Haziran 2005 21:00

Haznawi cinayeti soruşturulmalı

Uluslararası Af Örgütü, Suriye istihbarat servisleri tarafından kaçırılarak işkence ile öldürülen dini lider Sêx Mehemmed Maaşûk el-Haznawi için acilen bağımız bir soruşturma açılmasını istedi.

Paylaş
Uluslararası Af Örgütü, Suriye istihbarat servisleri tarafından kaçırılarak işkence ile öldürülen dini lider Sêx Mehemmed Maaşûk el-Haznawi için acilen bağımız bir soruşturma açılmasını istedi. Örgütün Suriye masasından sorumlu Neil Sammonds "Suriye otoriteleri acilen Xeznewi'nin gözaltında oluşu üzerine bağımsız bir soruşturma başlatmalı" diye konuştu. MHA'ya konuşan Sammonds, cinayetin sorumlularının da adalet önüne çıkarılmasını istedi. Af Örgütü açıklamasında Haznawi'nin Kürt toplumu üzerinde etkiye sahip bir kişilik olduğu belirtildi. Örgüt, Kürt din adamının kısa bir süre önce Suriye'ye reform yapılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti. Açıklamada ayrıca Haznawi'nin şubat ve mart aylarında Norveç, Brüksel ve Almanya'ya ziyarette bulunduğu hatırlatıldı.

Altıncı ölüm Af Örgütü, "Elde ettiğimiz bilgilere göre, Haznawi Mart 2004'ten bu yana gözaltında işkence ile öldürülen en az altıncı kişi oluyor" açıklamasında bulundu. Bu şekilde öldürülenlerle ilgili şimdiye kadar hiç kimsenin adalet karşısına çıkarılmadığını kaydeden örgüt, geçen yıl mart ayında 2000'den fazla Kürt'ün tutuklandığını, bunlardan halen 100 kadarının tutuklu olduğunu dile getirdi.

Protesto eylemleri Bu arada, Haznawi'nin katledilmesinin ardından Suriye başta olmak üzere Avrupa'nın değişik kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi. Qamişlo'da önceki akşam eylem yapan 50 Kürt genci, Suriye güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Almanya'nın Hannover kentinde yaklaşık 100 kişi eylem yaparak gerçeklerin ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. Brüksel'de de Suriye Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. 6 Haziran'da Berlin'de Suriye Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi yapılması beklenirken, Londra'daki Kürtler de 7 Haziran'da Suriye Büyükelçiliği önünde bir araya gelecek.

ÖNCEKİ HABER

Referandum hamlesi

SONRAKİ HABER

18 ay içinde 12 bin sivil öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...