02 Haziran 2005 21:00

3 kuruş desteğe müdahale fiyatı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın buğdaya 3 kuruş destek verileceğini açıklamasının ardından Toprak Mahsülleri Ofisi de buğday müdahale fiyatını 36 kuruş olarak belirledi.

Paylaş
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın buğdaya 3 kuruş destek verileceğini açıklamasının ardından Toprak Mahsülleri Ofisi de buğday müdahale fiyatını 36 kuruş olarak belirledi. Geçtiğimiz senelerde taban fiyatı açıklayan TMO bu sene müdahale fiyatı olarak açıklama yaptı. Geçen sene 39 kuruş olarak açıklanan taban fiyatın bile altında kalan TMO'nun taban fiyatı yüzünden çiftçiyi yine zor günler bekliyor. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, düzenliği toplantıyla Anadolu durum buğdayının kilogramının 36 kuruş, Anadolu kırmızı-beyaz sert ve diğer durum buğdayın kilogram fiyatının 35 kuruş, kırmızı-beyaz yarı sert buğdayın kilogramının da 33.2 kuruş alımının yapılacağını bildirdi. Kemaloğlu, hedeflerinin piyasanın 35-38 kuruş arasında işlemesi olduğunu söyledi. Bu fiyatlara ilave olarak, ürününü TMO veya piyasaya satan çiftçilere, buğdayda kilogram başına 3 kuruş destekleme primi verilecek. Ancak çiftçilerin destekten yararlanabilmesi için kayıtlı çiftçi olması şartı aranıyor. Tarla kiralayarak üretim yapan çiftçiler ise bu destekten yararlanamayacak. TMO bugünden itibaren, hasat yapılan bütün bölgelerde alımlara başlayacak. Üreticilerden 30 tona kadar alım yapılacak, bu miktarın üzerinde ürün getiren üreticiler, ürünlerini ücretsiz olarak emanete bırakabilecek. Ürün bedellerinin 10 tonluk kısmı peşin, kalanı da 30 gün içerisinde ödenecek. En yakın TMO işyerine uzaklığı 40 kilometre ve üzerindeki yerlerde üretim yapan üreticilere, 6 ile 10 milyon lira arasında alım fiyat farkı ödenecek. Üretici ve kooperatifler yanında sanayici ve tüccar da, TMO depolarında emanet ürün depolayabilecek. Emanet olarak bırakılacak ürünler karşılığında alınacak makbuz senetlerine piyasa şartlarında kredi sağlanacak.


ÇİFTÇİNİN SONU OLUR Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, geçen yıl 392 bin lira (39.2 kuruş) olan Anadolu durum buğdayının kilosunun, gübre, mazot ve tohumluklardaki artışlara karşın bu yıl 36 kuruş olarak açıklanmasının, çiftçiyi zor durumda bırakacağını vurguladı. Primle birlikte buğday fiyatlarının 40-42 kuruş arasında oluşması gerektiğini ifade eden Hepokur, bu rakamların altında açıklanan fiyatların çiftçinin tarımdan vazgeçmesine çalışmak olduğunu ifade etti. Geçen yıldan bu yana mazot ve gübre fiyatlarında çok büyük artışların yaşandığını dile getiren Hepokur, "Ben, bu fiyatlara göre, verilecek 3 YKr'lik primin nerede olduğunu merak ediyorum" dedi. Geçen yıl da üreticinin ürününü açıklanan fiyatın altında sattığını belirten Hepokur, çiftçinin 2004 yılında kilogram başına ortalama 120 bin lira zarar ettiğini vurguladı. Hepokur, bu yıl da fiyatların açıklananın çok altında gerçekleşeceğini kaydederek, fiyatların yeniden ele alınmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Beyrut'ta gazeteci öldürüldü

SONRAKİ HABER

Meğer yanlış anlaşılmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa