02 Haziran 2005 21:00

Anayasaya ikinci ret

Hollanda'da Avrupa Birliği Anayasası için yapılan referandumda beklenen oldu. Halkın yüzde 61.6'sı AB Anayasası için "hayır", yüzde 38.4'ü ise "evet" dedi.

Paylaş
Hollanda'da Avrupa Birliği Anayasası için yapılan referandumda beklenen oldu. Halkın yüzde 61.6'sı AB Anayasası için "hayır", yüzde 38.4'ü ise "evet" dedi. Bu sonuçlarla Fransa'dan sonra Hollanda da AB Anayasası'nı reddetti. Bu sonuç bağlayıcı olmamasına rağmen, parlamentodaki oylamada bütün siyasi partiler bu referandumdan çıkacak görüşe bağlı kalacaklarını daha önce açıklamışlardı. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende başta olmak üzere bütün partilerin liderleri sonuçların belli olmasından sonra yaptıkları ilk açıklamalarında "halkın görüşüne saygılı olacaklarını" söylediler, ancak üzüntülerini gizlemediler.

Vazgeçmeyecekler AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Josepp Borrell, sonuçların ardından ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada "AB Anayasası'nın AB'yi daha demokratik, daha etkili ve daha güçlü kılacağına olan inancımız sürüyor" denilerek, halkların ortaya koyduğu iradeye rağmen, anayasadan vazgeçilmeyeceği vurgulandı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise, sonuçtan üzüntü duyduğunu belirterek, anayasa sorunlarının "Avrupa için genel bir krize dönüşmemesi" uyarısında bulundu. Schröder de, anayasanın onaylama sürecinin devam etmesi gerektiğini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Hollanda'dan çıkan sonucun AB'nin geleceğiyle ilgili sorunları derinleştirdiğini söyledi. Fransa'dan da benzer bir açıklama yapıldı.

Basından yorumlar İngiliz basını, Hollanda referandumunun sonucunu "Avrupa anayasası fikrinin çöküşü" olarak niteledi. The Guardian gazetesi, bu sonucun "ortak Avrupa görüşünü parça parça ettiğini" yazdı. Gazete, İngiltere'nin dönem başkanlığı sırasında AB'de, Türkiye'nin tam üyeliğinden genişlemeye, bütçe konularından ekonomi politikalarına kadar her konuda son derece sert tartışmalar olacağını kaydetti. The Times'ın başyazarı, Hollanda'da AB Anayasası'na indirilen darbenin Fransa'dakinden çok daha güçlü olduğunu yazdı. Yazıda, Hollanda'daki "hayır" sonucunun ardındaki 4 sebepten birinin "göç endişesi" olduğu öne sürüldü. "Avrupa için şimdi ne olacak?" sorusunu manşetine taşıyan Independent gazetesi ise başyazısında, "Fransa'daki referandumdan sonra az bir ümit kaldıysa bile, şimdi o da ortadan kalktı" denildi. Referandum sonuçları, İtalyan gazeteleri tarafından da manşetten verildi. Manşetlerde "tokat", "darbe" ve "tekme" gibi ifadeler kullanıldı.

Letonya'dan onay Diğer yandan, Letonya Parlamentosu, AB Anayasası'nı onayladı. 100 sandalyeli mecliste dün yapılan oylamada, 71 milletvekili AB Anayasası'na lehte oy verirken, 5 milletvekili aleyhte oy kullandı. 24 milletvekili ise çekimser kaldı ya da oylamaya katılmadı. Letonya Dışişleri Bakanı Artis Pabriks, ülkesinin AB Anayasası'na onay vererek, AB'nin kurucu üyelerine, AB'nin genişlemesinin sürmesi gerektiği yolunda açık sinyal gönderdiğini söyledi.


Amerikalı şahinler keyifli Washington'daki neomuhafazakâr çevreler, AB Anayasası'nın iki kilit referandumda reddedilmesinden duydukları memnuniyeti gizlemediler. Bush yönetimi, AB An
ÖNCEKİ HABER

Kürtlerden protesto

SONRAKİ HABER

Irak'ta saldırılarda 14 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...