02 Haziran 2005 21:00

Kürtlerden protesto

Suriye'de 10 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınmayan Kürt din adamı Şêx Meşuq el-Haznawi'nin öldürüldüğü açıklandı. Açıklamanın ardından onbinlerce Kürt Qamişlo'da sokaklara döküldü.

Paylaş
Suriye'de 10 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınmayan Kürt din adamı Şêx Meşuq el-Haznawi'nin öldürüldüğü açıklandı. Açıklamanın ardından onbinlerce Kürt Qamişlo'da sokaklara döküldü. Haznawi'nin cenazesi Şam'dan Qamişlo'ya getirilerek toprağa verildi. 10 Haziran'da Suriye'nin başkenti Şam'da alıkonulan Şêx Meşuq el-Haznawi'nin öldürüldüğünün açıklanması Kürtleri sokaklara döktü. Haznawi'nin cenazesinin Şam'dan Qamişlo'ya getirilerek toprağa verilmesi ile birlikte, 100 bini aşkın kişi Qamişlo'da Suriye rejimini protesto eden gösteri yaptı. Kürt bayraklarının taşındığı yürüyüşte sık sık "Şehit Namirin", "50 milyonluk halkla aydınlığa yürüyoruz" sloganları atıldı. Suriye polisi yoğun güvenlik önlemi alırken gösteride herhangi bir olay yaşanmadı. Haznawi'nin naaşı 12 Mart'ta Qamişlo katliamında yaşamını yitirenlerin yanında defnedildi.

Resmi iddialar Suriye İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, Kürt liderin bir çete tarafından alıkonularak öldürüldüğü iddia edildi. Bakanlık, çete mensuplarının da tutuklandığını belirtti. Resmi açıklamada, "5 kişi Haznawi'yi Şam'da alıkoyduktan sonra Halep'e götürdü ve burada öldürdü" iddiasında bulunuldu. Ancak Haznawi'nin ailesi ve Kürt örgütleri Xeznewi'nin kısa bir süre önce Şam'daki Teşrin askeri hastanesinde görüldüğünü hatırlatarak, Haznawi'nin Suriye istihbaratı tarafından öldürüldüğünü ileri sürdüler. Suriye'de 10 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Haznawi tarikatı liderlerinden Şeyh Muhammed El Haznawi, 27 Mayıs günü Suriye istihbarat yetkilileri tarafından Şam'da bir hastaneye tedavi için götürülmüştü. Ağır işkenceye maruz kaldığı belirtilen Haznawi, 15 saat tedavi gördükten sonra tekrar gözaltına alınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney'siz festival olur mu?

SONRAKİ HABER

Anayasaya ikinci ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...