31 Mayıs 2005 21:00

Doğu Kudüs'e yıkım planı

İsrail, Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak için elinden geleni yapıyor. Son olarak, bölgede Filistinlilere ait 88 evin 'izinsiz' oldukları gerekçesiyle yıkılacağı açıklandı.

Paylaş
İsrail hükümeti, 1967 yılında işgal ettiği Filistin topraklarındaki en büyük yıkımlarından birine hazırlanıyor. Doğu Kudüs'teki Filistinlilere ait 88 evi yıkmayı planlayan İsrail, böylece bu bölgede, 1967'den bu yana en büyük yıkımını yapacak. Eski Kent'in hemen dışında yer alan ve Filistinlilerin yoğun olarak yaşadığı Silvan mahallesindeki evlerin çoğunun iskan izni olmadığını öne süren İsrailli yetkililer, bölgede milli park yapılacağını eklediler. Filistinliler ve insan hakları örgütleri ise Şaron hükümetinin, Kudüs'teki Filistin varlığını bitirmek için, planlama ve diğer idari araçları bahane ettiklerini söylediler. Kararın barış çabalarına büyük zarar vereceğini belirten Filistinli müzakereci Saib Erekat, "İsrail'in amacı bölgeyi Filistinlilerden arındırmak" dedi. Yaalon'dan inciler! Öte yandan Londra'da yayınlanan Eş Şark el Avsat gazetesine demeç veren İsrail Genelkurmay Başkanı Moşe Yaalon, İsrail'in, Suriye'den gaspettiği Golan Tepelerini ülkeye geri verse bile, kuzey sınırlarını savunabileceğini iddia etti. İlk kez bir Arap gazetesine konuşan Yaalon, Filistin lideri Mahmud Abbas'ı da eleştirdi. Yaalon, Abbas'ın direniş örgütlerine yeterince sert davranmadığını iddia etti. Filistin'in eski lideri Yaser Arafat'ın ateşkesten yana olmadığını da ileri süren Yaalon, ''Şaron, Haremüşşerif'e gitmeseydi bile Arafat terörist saldırıları başlatmak için bir neden bulacaktı'' diye konuştu. Şaron'un 2000 yılında Filistinlilerin kutsal saydığı Haremüşşerif'e gitmesinin ardından 3. İntifada patlak vermişti.

Yeni patrik atandı Bu arada İstanbul'da 24 Mayıs'ta toplanan Ortodoks Kiliseleri Zirvesi'nde (Sen Sinod) azledilen Kudüs patriği 1. İrineos'un yerine geçici görevle bir din adamı getirildi. Patrik İrineos, kilise mallarını Yahudi işadamlarına uzun süre kiralamak ve bu durumdan kiliseyi haberdar etmemekle suçlanıyordu. İrineos kilise mallarını satarak ayrıca, Filistin bölgelerinde Yahudi etkisinin arttırmasına da destek oluyordu. Kilise patriği, kendisini "kilise mallarını sorumsuzca yönetmek ve yalancılıkla" suçlanmıştı. Kudüs Patrikhanesi, önceki günkü seçimle, Petras Karnilios'un yeni bir patrik seçilinceye dek bu görevi yürüteceğini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Raffarin harcandı!

SONRAKİ HABER

'Hayır' sırası Hollanda'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...