27 Mayıs 2005 21:00

Yasakçı zihniyet, kamuoyu vicdanında mahkûm oldu

Milas Anadolu Lisesi öğrencisi Ç.C'nin Nâzım Hikmet'in "Vatan Haini" adlı şiirini okuduğu için gözaltına alınması tepkilere neden olurken, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şiirin 'ideolojik bildiriler' gibi olduğunu iddia etti.

Paylaş
Muğla'nın Milas ilçesinde Milas Anadolu Lisesi'nin düzenlediği şiir dinletisinde Ç.C (17) adlı öğrencinin, Nâzım Hikmet'in "Vatan Haini" şiirini okumasının ardından tartaklanarak gözaltına alınmasının yankıları devam ediyor. İçişleri Bakanlığı, Ç.C'nin (17) gözaltına alınması olayını araştırmak üzere bir mülkiye müfettişi görevlendirdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bir şiir okudu diye bir öğrencinin, hele hele bir ortaöğretim öğrencisinin eğer böyle bir olay meydana geldiyse, 3 saat süreyle gözaltına alınmasını ben hiçbir zaman doğru bulmam" dedi.

'İdeolojik bildiri' Çelik şiiri değerlendirmekten de geri durmayarak "Nazım Hikmet'in şiirine bakarsanız 70'li yıllardaki aşırı sol derneklerin yayınladıkları siyasi, ideolojik bildiriler gibi bir şey bu" dedi. Ç.C'nin avukatı ve Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Levent Anıl ise, gelişmeler doğrultusunda Ç.C'nin tüm yasal haklarını sonuna kadar arayacaklarını bildirdi. Anıl, "Bir yanlışlık varsa şiir okunurken kesilerek, programın dışında hareket edildiğinin söylenmesi gerekirdi" dedi. Anıl, olayın ardından Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşların kendilerini arayarak, çocuğu ve bu olayı sahiplendiği için Muğla Barosu'nu tebrik ettiğini belirtti.

Soru önergesi CHP Muğla Milletvekili Ali Cumhur Yaka, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "Bakanlığınızca kaymakamlara bilinen görevlerinin dışında, şairler ve şiirlerinin suç oluşturup oluşturmadığı ile ilgili bir gizli görev verilmiş midir?" sorusunu yöneltti. Muğla Barosu Başkanı Ayla Kara da yaşanan olayın "anlamsız ve hukuk dışı" olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sorumlu kişiler hakkında gerekirse suç duyurusunda bulunacağız." Muğla'nın Milas İlçesi Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Yılmaz, "Şiir okumadan dolayı gözaltı yoktur" iddiasında bulundu. Yılmaz, Ç.C'nin velilerin şikayeti nedeniyle gözaltına alındığını öne sürdü.

Kaymakam kendini savundu Milas Kaymakamı Hulusi Doğan da şiiri sonuna kadar dinleyip alkışladığını öne sürerek, "Salonda arka sıralarda bazı hareketlenmeler oldu. Polis oradaydı. Ben olay yerinden ayrıldım. Gereken işlemi zaten polis ve savcılık yaptı. Ben talimat vermedim" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

DYO'da yüzde 8.5 zam

SONRAKİ HABER

Amerikan meczupluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...