27 Mayıs 2005 21:00

Üç maymunu oynuyor!

Başbakan Erdoğan demokratikleşme konusunda adeta "üç maymunu" oynuyor. Ermeni konferansı için "Benim ilgimin dışında", şiir okuyan gencin gözaltına alınmasıyal ilgili "Bunlar ileride sona erecek" yorumunda bulunan Erdoğan, Eğitim Sen'in kapatılmasına dair ise hiçbir açıklama yapmadı.

Paylaş
Ermeni konferansı, Eğitim Sen'in kapatılması ve Nazım Hikmet'in şiirini okuyan bir gencin gözaltına alınması, Türkiye'deki düşünce özgürlüğüne yönelik baskıların sadece bir kaç günlük bilançosu. Bütün bunlar karşısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise adeta "üç maymunu" oynuyor. Gazetecilerin bu konulardaki sorularına, "Bilmiyorum, ilgi alanımın dışında" gibi cevaplar veren Başbakan, konu Şampiyonlar Liği finaline gelince uzun uzun Berlusconi ile ilgili anılarını anlattı. Başbakan Erdoğan, Kazakistan ziyaretinde ikametine ayrılan İntercontinental Oteli'nde gazetecilerle gündemdeki konulara dair sohbet etti ve soruları yanıtladı. Fransa'daki anayasa referandumundan Kıbrıs'a, Şampiyonlar Liği finalinden Galatasaray'ın Seyrantepe'yi almasına kadar bir çok konuda uzun uzun yorumlarda bulunan ve net açıklamalar yapan Başbakan, iş fikir ve düşünce özgürlüğüne gelince "tarafsız" kaldı!

'İlgi alanımda değil' Erdoğan'a, Boğaziçi Üniversitesi'nin yapmayı planladığı "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri, Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konferansının ertelenmesine AB'den gelen tepkiler hatırlatıldı. Başbakan ise bu yöndeki soruları "benim ilgi alanımda" değil diyerek yanıt verdi. Kendi kabinesinden bir bakanın tarihçileri "hainlikle suçlamasına" hiç değinmeyen Erdoğan şunları söyledi: "Konferanslar, sempozyumlar yapılır. Bunlar benim ilgi alanım dışında. Bu konulardan da rahatsız olan birisi değilim. Benim rahatsızlığımın olduğu tek nokta şudur; Bu ülkenin özellikle kendi değerlerine sahip çıkması gereken insanların, olayı önce bilimsel noktada, arşivlere dayalı olarak masaya yatırmaları ve belgelere dayalı olmadan masaya yatırmadan, tamamen afaki yorumlarla değerlendirmeleri ülkemizin ve milletimizin geçmişine saygısızlık olur diye düşünüyorum." Şiire ceza zamanla kalkar! Erdoğan'a yönelik ikinci soru ise Manisa'nın Milas ilçesinde 17 yaşında bir öğrencinin Nazım Hikmet'in bir şiirini okuduğu tören sonrasında gözaltına alındığıydı. Ama Başbakan bu konuda da "bireysel fikrini" söylemekle yetindi. "Siz de şiir okumuştunuz. Bu ne kadar sürecek?" sorusu üzerine Erdoğan, "İnşallah fazla sürmez. Alışacaklar herhalde. Sürdürmemeye alışacaklar" dedi. Aynı gazetecinin, "Nazım Hikmet'in şiirlerine nasıl bakmak gerekir", sorusunu da Erdoğan, "Siz benim şiirime nasıl baktıysanız, ona da öyle bakın işte. Ben, sadece, aynen o genç gibi şiiri okuyandım. Bu tür şeyleri doğru bulmamız mümkün değil. Kaldı ki Kopenhag siyasi kriterleriyle bu işler artık ortadan kalktı. Bu konularda daha da ileri şeyler söylüyoruz. Fakat bazen, bazı şeyler, nedense adamına göre oluyor, bu da bizi üzmektedir" yanıtını verdi.

Eğitim Sen gündeminde yok Başbakan Eğitim Sen'in kapatılması konusunda ise hiç bir yorumda bulunmadı. Ancak Eğitim Sen'in kapatıldığı gün yapılan Şampiyonlar Ligi finali ile ilgili uzun uzun konuştu. Erdoğan, Şampiyonlar Ligi finalini kaybeden Milan'ın onursal başkanı İtalya Başbakanı Silvio Berlisconi'nin maçtan sonraki durumunu aktarırken, ilk yarının Milan lehine 3-0 bitmesine rağmen kendisini tebrik etmeye gelenleri geri çevirdiğini, maçın henüz bitmediğini söylediğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Herakles, kır zambakları
   ve samanyolu...

SONRAKİ HABER

'Bakan Çiçek istifa etsin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...