27 Mayıs 2005 21:00

İsrail karşıtı boykot
   baskı altında bitirildi

İngiltere Öğretim Elemanları Sendikası'nın (AUT) işgale destek oldukları için geçtiğimiz haftalarda akademik boykot kararı aldığı İsrail'in Barilan ve Hayfa üniversitelerine yönelik bu kararı iptal etti.

Paylaş
İngiltere Öğretim Elemanları Sendikası'nın (AUT) işgale destek oldukları için geçtiğimiz haftalarda akademik boykot kararı aldığı İsrail'in Barilan ve Hayfa üniversitelerine yönelik bu kararı iptal etti. AUT'un boykotu tekrar oylamaya sunmak için önceki gün yaptığı toplantısının ardından, sendika yöneticileri, boykotun bitirildiğini açıkladılar. Ancak boykotun devamında ısrarlı olan işgal karşıtı öğretim üyeleri, kararın tekrar değiştirilmesi için çalışmalara başladı. Boykot karşıtları ve İsrail yandaşları ise oylamayı "zafer" olarak nitelediler. 40 bin üyesi ile İngiltere'nin en büyük bilim emekçileri sendikası olan AUT tarafından oylamanın ardından yapılan açıklamada "İki üniversiteye uygulanan akademik boykotun kaldırılmasının ardından, Filistinli ve İsrailli öğretim elemanları ile yakın temasımız devam edecektir" denildi.

Akademik özgürlük bahane AUT Genel Sekreteri Sally Hunt yeni karara ilişkin olarak, "Boykotun kaldırılması AUT'un Filistin'deki işgali desteklediği anlamına gelmiyor. Bundan sonraki amacımız, İsrail ve Filistin'deki sendikalarla işbirliği yapılmasını sağlamak olacak. Bölge barışı için çalışmalarımız devam edecektir" dedi. AUT üyesi Sue Blackwell ise boykotun bitirilmesini eleştirdi. Bu kararın alınması için 'akademik özgürlüğün zedelediğinin' bahane edildiğini söyleyen Blackwell, "İsrail üniversitelerinin akademik özgürlüğünden dem vuruyorlar. Akademik özgürlüğe çok düşkün olan üyelerimiz, Filistinli öğrencilerin ve bilim emekçilerinin işgal yüzünden okula gidemediklerini unutuyor" diye konuştu.

Rose'un tepkisi Oylama sonucunda yapılan toplantıda boykotun kaldırılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Steven Rose, AUT'un İsrail üniversitelerine yönelik 2 sene önce aldığı akademik işbirliğini erteleme kararının halen geçerli olduğunu hatırlattı. Barilan ve Hayfa üniversiteleri ile akademik işbirliğinin mümkün olmadığını dile getiren Prof. Rose, Ariel Şaron hükümetinin Filistin topraklarında yasadışı yeni üniversiteler kuracağını hatırlattı. AUT'un tutumu İsrail'de sevinç yarattı. Hayfa Üniversitesi Rektörü Aharon Benzeev, "Çalışmalarımız sonuç verdi. İkna gücümüz bazı konularda halen geçerli" dedi. Boykotun kaldırılmasını yeterli görmeyen Benzeev, AUT'a açtıkları tazminat davasından vazgeçmeyeceklerini ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Referandumda son kozlar

SONRAKİ HABER

Mısır'da beklenen sonuç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...