26 Mayıs 2005 21:00

Başmüzakereci kredi batırmış!

Başbakan Erdoğan'ın "başmüzakereci" olarak görevlendirdiği Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, Halk Bankası'nda 30 milyon dolarlık bir kredi zararından sorumlu olduğu ortaya çıktı.

Paylaş
Halk Bankası'ndaki yolsuzlukları nedeniyle eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı Yüce Divan'a yollayan AKP, iş kendi bakanına gelince, yargılamak bir yana "başmüzakereci" olarak ödüllendirdi. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun, Halkbank'taki dönmeyen kredileri nedeniyle Net Holding hakkında suç duyurusunda bulunması için uyarı yazısı gönderdiği Devlet Bakanı Ali Babacan gereğini yapmazken, zamanaşımına uğrayan bu alacaktan dolayı sadece müfettiş yargılanıyor. Net Holding'in Halk Bankası Taksim Şubesi'nden 305 nolu firma olarak aldığı, geri dönmeyen kredi, Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu Raporu'nun 428'inci sayfasında da yer aldı. "Taksim Şubesi-305 Sabit Nolu Firma (YDK sayfa 179-180)" başlığı ile raporda yer alan yazıya göre, 1998 yılının çeşitli tarihlerinde 1 yıl vadeli olarak 8 milyon dolar tutarında kredi vadesinde ödenmediği halde, firmaya 15.7.1999 tarihinde 2 milyon dolar kredi daha verildi. "22.12.1999 tarihinde vadesi dolan 7 milyon doların, 3.12.1999 tarihinde başka bir bankadan alınacak kredinin garantisine dönüştürüldüğü, buradan sağlanan kredi ile 22.12.1999 tarihinde vadesi dolan kredinin kapatıldığı" vurgulanan raporda, "Yani Halk Bankası'nın kefaletiyle önce İslamic Bank'tan 7 milyon dolar kredi alınmış, firmanın bunu ödeyemeyeceği anlaşılınca, mektup yönetim kurulu kararıyla Demirhalkbank-Roterdam'dan sağlanan kredinin garantisine dönüştürülmüş, buradan sağlanan kredi ile önceki borç kapatılmıştır. Bu şekilde banka alacağının vadesi hileli şekilde uzatılmıştır. Kredilerin tamamı batmış olup, tahsili mümkün değildir" ifadesi yer aldı.

Komisyon uyarı yazısı yazdı Komisyon raporunda bahsedilen firma Net Holding. AKP'li Azmi Ateş başkanlığındaki komisyon, çalışmasını sürdürdüğü dönemde söz konusu firmaya ilişkin gereğinin yapılması için üç-dört kez yazı yazdı. Müfettiş raporlarına da atıfta bulunulan yazılarda, söz konusu firmanın dönmeyen paraları için soruşturma açılması istenip, suç duyurusunda bulunuldu. Yazılar Halk Bankası'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Ali Babacan'a, Halk Bankası Yönetim Kurulu'na ve müfettişe gönderilerek, kredilerin zamanaşımına uğrayacağı uyarısı yapıldı. Ancak ne Babacan, ne de Halk Bankası yönetim kurulu gereğini yaptı. Kamu zarara uğratılarak, 30 milyon dolar civarında bir alacak zamanaşımına uğratıldı. Siyasiler değil, müfettiş suçlu! Bakan Babacan ve AKP'nin atadığı Halk Bankası yönetiminin gereğini yapmadığı için zamanaşımına uğrayan paranın sorumlusu olarak ise müfettiş gösterildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Şan tarafından, yazının bir nüshasının gönderildiği Müfettiş Ahmet Gökhan Akgöl hakkında soruşturma açıldı. "Görevi ihmal"den müfettiş için iddianame hazırlanıp, hakkında dava açılırken, Babacan'ın sorumluluğu ise gözardı edildiği gibi, Başbakan tarafından "başmüzakereci" atanarak ödüllendirildi. Halk Bankası'ndaki usulsüz kredilere ve yolsuzluklara ilişkin müfettiş raporlarının gereğini yapmadığı için eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan Yüce Divan'da yargılanırken, aynı derecede sorumlu, daha somut delili olan Babacan hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Şimdi tek sorumlu olarak ise müfettiş yargılanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Su akar yatağını bulur...

SONRAKİ HABER

AB Anayasası Fransa'yı böldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...