26 Mayıs 2005 21:00

Mesa hükümeti sarsılıyor

Bolivya'da iki yarbay, Devlet Başkanı Carlos Mesa'yı devirerek halkla birlikte hükümet kurmak istediklerini açıkladı. Yerel yönetimlerin özerklik talebiyle referanduma gideceklerini açıklamaları ise Mesa'ya vurulan ikinci darbe oldu.

Paylaş
Halk eylemlerinin hükümeti zor durumda bıraktığı Latin Amerika ülkesi Bolivya'da gerginlik tırmanıyor. Bolivya ordusundan iki yarbayın ordunun müdahale hazırlığında olduğu yönündeki açıklamaları ülke gündemine oturdu. Devlet Başkanı Carlos Mesa'nın istifa etmesi gerektiğini söyleyen yarbaylar cezalandırılırken, Amiral Aranda, müdahale açıklamalarını yalanladı.

Müdahale talebi Yerel bir radyo kanalına açıklama yapan Yarbay Julio Herrera ve Yarbay Julio Galindo, Bolivya enerji sektörünün millileştirilmesini ve anayasanın değiştirilmesini talep etti. Sivil-askeri bir halk hükümetinin kurulmasını isteyen yarbaylar, askerlerin ulusal kaynakları korumasını ve yeni bir hükümet kurmasını istediklerini söyledi. Radio Erbol'a konuşan Herrera, "Aslında biz askeri bir hükümet değil toplumun tüm kesiminin katılımıyla oluşan bir hükümet kurmak istiyoruz. Devlet Başkanı'nın istifasını ve Meclis'in kapanmasını talep ediyoruz" dedi. Amiral Aranda ise yarbaylar hakkında "Onlar darbe gibi aşırı bir istekle askeri kurumunu lekelemek istiyorlar" suçlamasını getirdi. Bu arada, Plaza de los Heroes'de bir konuşma yapan Bolivya İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Jaime Solares, yarbayların radyoda yaptıkları konuşmaya destek verdi.

Özerklik istediler Bolivya'yı sarsan ikinci haber ise yerel yönetimlerden geldi. Yerel yöneticiler, özerklik için referandum çağrısı yaptılar. İçişlerinde daha fazla söz hakkı isteyen yerel yönetimler kendi sınırları içerisindeki doğalgaz kaynaklarının yönetimini talep ediyor. Dört belediyeden yöneticiler ve sivil komiteler Tarija kentinde toplanarak Ulusal Meclis'ten ayrılmak istediklerini açıkladılar. Yetkililer, özerklik taleplerinin kabul edilmemesi halinde batıda ve doğuda referanduma gideceklerini belirtti. Ülkede emekçilerin eylemleri dün de sürdü. Başkent La Paz'da yolları kapatan göstericiler, başkentin diğer kentlerle bağlantısını tamamen kesti. Göstericiler, enerji kaynaklarının millileştirilmesi taleplerini yinelediler. Aymara köylülerinin tekrar hükümet binasına doğru yürümeleri tedirginlik yarattı. Hükümet binasını saran Aymara köylüleri, binaya girme girişiminde bulunmadı. Bazı sokaklarda polisin göstericileri gözaltına almak istemesine üzerine göstericiler polise dinamitle cevap verdi.

ÖNCEKİ HABER

Açlığın nedeni savaşlar

SONRAKİ HABER

'Asıl hedefleri BM idi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...