25 Mayıs 2005 21:00

Açlığın nedeni savaşlar

BM raporuna göre, 1986'dan itibaren açlığın arttığı ve bu artışın yaşandığı yerlerin, 90'lı yıllarda savaşların yaşandığı yerler olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, ABD başta olmak üzere zengin ülkelerin, açlıkla mücadele için verdikleri sözleri tutmayarak 'cimri' davranmaları eleştirildi.

Paylaş
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü, dünyada açlığın başlıca nedeninin, iklim değişiklikleri ve doğal afetler değil savaşlar olduğunu açıkladı. Örgütün, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlediği gıda güvenliği konulu toplantıda sunulan raporda, 1986'dan 2003 yılına kadar olan dönemde yetersiz beslenenlerin sayısının önemli ölçüde arttığı bildirildi.

Günde 24 bin kişi ölüyor Dünyada en fazla gıda sıkıntısının, 300 milyon yoksul ve aç insanın yaşadığı Afrika'da çekildiği, bu kıtayı Asya ve Latin Amerika'nın izlediği belirtildi. Raporda, dünyada açlığın bir numaralı nedeni olan savaşların, sürgün, tecavüz ve seks ticaretini körükleyerek AIDS hastalığının yayılmasına yol açtığı da kaydedildi. Örgüt, nüfusun yüzde 35'ten fazlası yetersiz beslenen ülkelerden çoğunun, 1990'larda savaş ve çatışmalara sahne olduğunu bildirdi. Geçen yıl ABD'nin New York kentinde düzenlenen açlık konferansında, her gün 24 bin kişinin dakikada ise 11 çocuğun açlıktan öldüğü açıklanmıştı. Konferansta sunulan raporlara göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla insan büyük yoksulluk içinde. Bu insanlar günde 1 dolardan az parayla idare etmek zorunda.

Silaha 772 milyar dolar En son 2000'deki milenyum zirvesinde dünya liderleri, 2015'e kadar açlığı yarı yarıya azaltma sözü vermişti. Ancak son duruma bakılırsa 2015'e kadar verilen sözün tutulması pek mümkün değil. Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün yayınladığı 2001 silahlanma raporuna göre, dünyada silah yatırımlarına yapılan toplam harcama 772 milyar dolar. Silahlanmaya harcanan paranın sadece 15'te biri ayrılabilse, dünya açlıkla mücadelede önemli bir kavşağı dönmüş olacak.

Cimri ve zengin ülkeler Birleşmiş Milletler'in Binyıl Hedefleri raporuna göre ise, uluslararası yardımda cimri davranan gelişmiş ülkeler arasında en az yardımda bulunan ülkenin ABD olduğu ortaya çıktı. 2000 yılında dünya liderleri, ülkelerinin milli gelirlerinin yüzde 0,7'sini Binyıl Hedefleri'ni gerçekleştirmek üzere yardım olarak ayırmaya söz vermesine rağmen, 12 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olan ABD'nin bu miktarın çok gerisinde kaldığı ifade ediliyor. Sanayileşmiş 22 ülke arasında en fazla yardım yapan ülke olmasına rağmen ABD'nin yaptığı yardım oransal olarak 0,15'te kalıyor. Rapora göre, dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip Japonya ise milli gelirinin yüzde 0,2'sini bu amaçla harcıyor. AB ülkelerinden İtalya yüzde 0,17 Almanya da 0,27 oranında yardım yapıyor. Raporda, sanayileşmiş ülkeler arasında sadece Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve İngiltere'nin milli gelirlerinin yüzde 0,7'sinden fazla miktarı uluslararası yardım için harcadığı belirtiliyor. İngiltere, Belçika, Fransa, Finlandiya ve İrlanda'nın da 2015'ten önce bu hedefe ulaşmayı taahhüt ettikleri kaydediliyor.

ÖNCEKİ HABER

ÖİB'in şartları KİT Komisyonu'nu ikna etmedi

SONRAKİ HABER

Mesa hükümeti sarsılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...