24 Mayıs 2005 21:00

Suriye 'Artık yeter' dedi

ABD'nin baskısı karşısında bunalan Suriye hükümeti, Washington ile bütün askeri ve istihbarat ilişkilerine son verdi. Bush yönetimi, bu gelişme karşısında Suri-ye'ye yeni ambargolar uygulanmasını gündemine aldı.

Paylaş
Suriye, ABD ile tüm askeri ve istihbarat bağlantılarını tamamen kestiğini açıkladı. Suriye'nin Washington Büyükelçisi İmad Mustafa, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, bu kararı almalarında, ABD'nin Suriye'ye karşı haksız ithamlarının etkili olduğunu belirtti. ABD'nin niyetinin Suriye ile ilişkileri germek olduğunu açıklayan Büyükelçi Mustafa, "Lübnan'dan askerlerimizi çekmemize, Irak'taki direnişçilere karşı aldığımız önlemlere rağmen bu tavır sürüyor. Bu durumda işbirliğini sürdürmenin anlamı yok" dedi. Suriye'nin Washington Büyükelçisi Mustafa, aldıkları kararın 10 gündür yürürlükte olduğunu söyledi. Şam ve Washington arasındaki istihbarat özellikle Irak sınırındaki güvenliği sağlamak için kullanılıyordu.

Ambargo tehdidi New York Times gazetesi, Washington'un, Suriye'ye karşı askeri, ekonomik ve diplomatik ambargo seçeneklerini ele aldığını yazdı. ABD yönetimi uzun süredir Suriye'yi Irak'taki direnişe destek vermekle suçluyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Suriye'yi Iraklı direnişçilere mali destek vermekle eleştirmişti. Suriye, Lübnan'dan çekilmesine rağmen eleştirilerini artıran ABD Dışişleri Bakanı Rice, ''Suriye'nin topraklarının, masum Iraklılara saldırılar düzenleyen teröristler tarafından kullanılmasına izin verdiğini'' yinelemişti. Rice, ''Suriye, Iraklı direnişçilere mali destek sağlıyor olabilir" diye konuşmuştu. ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'yi Filistinli örgütleri desteklemekle de suçlamıştı.

8 gözaltı Diğer yandan, Suriye'de siyasi hakların genişletilmesi için çalışmalar yapan "Cemal El Atasi Forumu" adlı grubun 8 üyesi daha gözaltına alındı. Suriye'deki Arap İnsan Hakları Örgütü yetkililerinden Ammar Kurabi, 8 kişinin dün sabah gözaltına alındığını söyledi. Gözaltıların, grubun bir toplantısında yasadışı Suriye Müslüman Kardeşler örgütünün Londra'daki liderinin mesajının okunmasıyla ilgili olduğu belirtildi. Mesajı okuyan Forum üyesi Ali Abdullah, geçen hafta gözaltına alınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa nereye götürülüyor?

SONRAKİ HABER

Irak'ın yükselen yeni ticareti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...