23 Mayıs 2005 21:00

Seydişehir direniyor

Seydişehir Alüminyum işçileri polisle çatıştı... Halk AKP'ye yürüdü, çocuklar okula gitmedi, esnaf kepenk kapattı. Olaylarda 33 polis, 48 işçi yaralandı.

Paylaş
AKP Hükümeti'nin Seydişehir Alüminyum Tesisleri'ni binlerce polis ve jandarmayla abluka altına alması da işe yaramadı. Seydişehir halkı, işçisi esnafıyla, genci yaşlısıyla, kadını erkeğiyle hükümetin özelleştirme kararına direniyor. İşçiler polisle çatışırken, halk AKP'ye yürüdü, çocuklar okula gitmedi, esnaf kepenk kapattı. Olaylar sırasında 33 polis, 48 işçi yaralandı. Eti Alüminyum A.Ş'nin özelleştirilmesine karşı sakal bırakma, yürüyüş gibi çeşitli eylemlerle gündeme gelen Konya'nın Seydişehir ilçesinde, dün yine hareketli saatler yaşandı. Özelleştirme kapsamındaki alüminyum tesislerine talip olan firma yetkililerinin geleceğini öğrenen işçiler ve Seydişehir halkı, direnişe geçti. Özelleştirmecileri daha önce de tesise sokmayan işçilere engel olmak isteyen hükümet ise firmaların dün yapmayı planladığı gezi nedeniyle önceki günden itibaren polis ve jandarma yığınağına başlamıştı. Ancak binlerce polis ve jandarmanın kuşatması da işçilerin gözünü korkutmadı.

Kapılara kaynak Gece vardiyasında çalışan işçiler, sabah fabrikayı terk etmezken gündüz vardiyası işçileri de erken saatlerde tesise giriş yaptı. Yaklaşık 2000 işçi, kapılara kaynak yaparak kendini fabrikaya kilitledi. Bu sırada, fabrikaya talip olan 33 firmadan 30'unun yetkilileri tesislere geldi. Bunun üzerine işçi yakınları ile polis arasında arbede yaşandı. Özelleştirmecilerin fabrikaya girişine engel olmak isteyen işçi yakınları, polisin kurduğu ön barikatı aşarak tesislere doğru yürüyüşe geçti. Ancak girişte yine polis barikatına takıldılar. Burada yaşanan olaylarda altı kadın baygınlık geçirirken, bazı kişiler kendilerini zırhlı araçların önüne atarak polislere engel olmaya çalıştı.

Cop, biber gazı, gaz bombası İşçi yakınları içeriye girmek için barikatı zorlarken, fabrika içindeki işçiler de firma yetkililerini engelledi. Müdüriyete kadar giden firmalardan birinin yetkilisinin haddehane bölümünü gezmek istemesi üzerine polisle işçiler arasında arbede yaşandı. Cop, biber gazı ve gözyaşartıcı bomba kullanılan polis saldırısı sırasında 33 polis ve 48 işçi yaralandı. Yaralılar, Seydişehir Maden Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan, fabrikanın anotpasta bölümünde de işçiler, özelleştirmecilerin inceleme yapmasını önlemek amacıyla toz hava vererek görüşü en alt seviyeye indirdiler. Özelleştirmeci firmaların yetkilileri sadece iki bölümü gezerek tesislere ait Oymapınar Barajı'na gitmek üzere bölgeden ayrılınca, işçiler ve yakınlarının direnişi sona erdi. Çelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz, tesisin ana girişinde yaptığı açıklamada, "Seydişehir'in vatan olduğunu ve vatanın satılamayacağını haykırmaya devam edeceklerini" ifade etti. Oğuz, "Bu fabrikayı kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Dün gösterdik, bugün gösterdik yarın da göstereceğiz" dedi. Tesisleri özelleştirme kapsamına alanların, Seydişehir işçisinin ölümüne fabrikayı koruyacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Oğuz, "Bizim satılacak fabrikamız, verilecek toprağımız yok" diye konuştu.

AKP'ye yürüdüler Firma yetkililerinin tesisi terk etmesinin ardından fabrikada yaşam normale dönerken, Seydişehirliler AKP'ye yürüdüler.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan tazminat zengini

SONRAKİ HABER

'Eğitim Sen bu kuşatmayı yaracak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...