21 Mayıs 2005 21:00

Hem eğitim emekçisine
   hem Ankaralıya barikat

Eğitim emekçilerinin, sendikalarının kapatılmak istenmesine karşı Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapacakları basın açıklaması polis barikatına takıldı.

Paylaş
Eğitim Sen'in kapatılma davasına karşı Ankara'ya gelen egitim emekçilerine barikat kuran polis, Kızılay'dan gar önüne kadar ana yolları adeta ablukaya aldı. Milli Eğitim Bakanlığı önünü, üst geçitleri, metro girişlerini kapatan polis, Ankaralıya gününü zehir etti. Sabah saatlerinden itibaren iki ayrı yerde eylem yapan eğitim emekçileri, öğle saatlerinde birleşerek "Eğitim Sen kapatılamaz" dediler. Yaklaşık bir yıldır süren Eğitim Sen'in kapatılması davası 25 Mayıs Çarşamba günü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda kesin karara bağlanacak. Dava öncesi, sendikalarının kapatılmaması için seslerini duyurmak üzere bir kez daha Ankara'ya gelen eğitim emekçilerini polis ablukası karşıladı. Ankara Valiliği'nin "yasak" kararı doğrultusunda, sabah erken saatlerden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı önü demir bariyerler ve polis barikatı ile kapatılırken, Kızılay'dan Tren Garı'na kadar olan yollar da polis ablukasına alındı. Kızılay çevresindeki tüm ara sokaklarda gün boyunca polis ekipleri bekletilirken, Güvenpark'ın MEB çıkışı, üst ve alt geçitler trafiğe kapatıldı. Vatandaşlar akan trafikte, araçların arasından, yollardaki bariyerlerin üzerinden atlayarak karşıdan karşıya geçmek zorunda bırakıldı. Ayrıca eylem süresince helikopterlerle alçak uçuşlar yapılarak eylemciler taciz edildi.

'İşte demokrasi anlayışları' Güvenpark'ın Milli Eğitim Bakanlığı tarafında sabahtan itibaren toplanan eğitim emekçileri, polis çemberine alındı. Panzerler ve gözaltı araçları ile sıkıştırılan yüzlerce eğitim emekçisi, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Anadil haktır yasaklanamaz", "Söz bitti, sıra eylemde" sloganlarıyla eylem yaptı. Eğitimciler, "Kendi kurumumuzun önüne gidemiyoruz. En demokratik hakkımızı kullanmamız engelleniyor. İşte onların demokrasi anlayışları" diyerek, polis barikatını protesto ettiler.

Garda eylem Ankara dışından gelen 3 bini aşkın eğitim emekçisi de sabah saatlerinde Tren Garı önünde toplandı. Çeşitli pankartlar ve dövizler taşıyan eğitim emekçilerinin yürümesi, yolu iki taraflı panzerlerle kapatan polisler tarafından engellendi. Çukurova'dan gelen grubun otobüsleri ise Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde durduruldu. Gitmelerine izin verilmeyen eğitim emekçileri de otobüslerden inerek yolu trafiğe kapattılar. Bunun üzerine polis yolu açarak, grubun Gar önüne gitmesine izin verdi. Gar önündeki bekleyiş uzun saatler sürdü. Polisin sık sık "açıklamanızı yapıp dağılın" uyarılarına, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Emekçiye değil, IMF'ye barikat" sloganı ile karşılık veren eğitimcilerin yürüyüşüne ancak öğle saatinde izin verildi. İki grup MEB karşısında Meşrutiyet Caddesi'nde buluşarak, kapatma davasına karşı basın açıklaması yaptılar.


'Doğruları savunmaya devam edeceğiz' Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitim emekçileriadına yapıtığı açıklamada, duruşmadan bir gün önce, 24 Mayıs'ta, hizmet üretmeyeceklerini belirterek, destek çağrısında bulundu. AKP'nin eğitimde partizanca kadrolaşmasına tepkilerini de dile getiren Dinçer, "Egemenler çok iyi bilmelidirler ki gerici, ırkçı, faşist bütün ideolojiler karşısında Eğitim Sen olacaktır" dedi. Anadilde eğitim hakkının demokratik ve nitelikli eğitimin en temel öğesi olduğunu vurgulayan Dinçer, "Bu yüzden sorun siyasal değil bilimseldir. Bilimsel gerçekler, dünyanın her yerinde doğru olarak kabul edilir. Biz doğruları savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da bu davanın tüm kamu emekçilerinin davası olduğunu belirterek, Eğitim Sen'in kapatılmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. KESK'in mücadelesinin engelenmek istendiğini, ancak hiçbir gücün bunu yapamayacağını söyleyen Tombul, eğitim emekçileri kararlı oldukça ne hükümetin ne de derin devletin Eğitim Sen'i kapatamayacağını dile getirdi. Eylemde 24 Mayıs'ta gerçekleştirilecek hizmet üretmeme eylemi için işyerlerinde çalışma yürütülmesi çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Filistin'le dayanışma inisiyatifi kuruldu

SONRAKİ HABER

Okullarda eğitim verilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...