20 Mayıs 2005 21:00

Daha kaç kişi ölsün!

Bölgede süren operasyonlar, tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Sadece mayıs ayında 21'i asker, 12'si de gerilla olmak üzere 33 kişi yaşamını kaybetti.

Paylaş
Bölgede bir süredir devam eden operasyonlar, yoğun çatışmaların yaşandığı '90'lı yılları aratmıyor. İHD Diyarbakır Şubesi'nin derlediği veriler göre sadece mayıs ayında 21 asker, 12'si de gerilla olmak üzere 33 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalarda 7 askerin de yaralandığı bildirildi. Operasyonlarla birlikte, köy baskınları, gözaltılar, arama noktaları, ve kimlik kontrollerinde de artış oldu. Son dönemlerde başlayan geri dönüşlerin de durma noktasına geldiği kaydedildi. Operasyonlardan kaygı duyduklarını ifade eden İHD Bölge Başkanı Mihdi Perinçek, çatışmaların başlaması ile birlikte hak ihlallerinin artmasından endişe ettiklerini dile getirdi. Operasyon ve çatışmaların durması gerektiğini ifade eden Perinçek, "Yıllardır söylüyoruz. Kürt sorunu demokratik barışçı bir şekilde çözülmelidir" dedi.

Köye dönüşler durdu Operasyon ve çatışmaların en sık yaşandığı illerden birisi de Hakkari. Hakkari'ye mayıs ayı boyunca yoğun askeri bir sevkıyat yapıldı. İHD Hakkari Şube Başkanı Mikail Demiroğlu, ilde bir belirsizlik havasının yaşandığını ifade etti. Demiroğlu şöyle devam etti; "Köye dönmeyi planlayan köylüler bundan vazgeçmiş durumda. Örneğin Çukurca ilçesinde yaşayıp da köylerine dönmek isteyenlerin tamamı bundan vazgeçmiş durumda. Çukurca'da yaşam belirtisi olan tek bir köy yok. Çukurca çatışma ve operasyonların yoğunlaştığı bir bölge." 1999 yılından sonra bölgede olduğu gibi Hakkari'de de bir sükunet ortamı olduğunu hatırlatan Demiroğlu, "Ancak şimdi yaşananlar 92 sürecini andırıyor. Belirsizlik durumu, OHAL uygulamaları. Yine kimlik kontrolleri, araç kontrolleri devam ediyor. Örneğin önceki gün bir cenaze töreni düzenlendi.Törende iki ayrı noktada kimlik kontrolü yapıldı ve kimlikler polis tarafından kayda alındı. Çatışmaların durdurulması konusu çok geniş bir konu, ancak öncelikle bir genel affın çıkarılması şart" diye konuştu.

Operasyonlar çözüm değil Bingöl ve Tunceli'de operasyonların yapıldığı illerin başında geliyor. İHD Bingöl Şube Başkanı Rıdvan Kızgın, "Bingöl'de insanlar tedirgin. Geçmişte yaşanan çatışmalı ortamda meydana gelen endişeler yeniden gündeme geliyor. Kontrgerilla faaliyetleri, insan hakları ihlalleri, köyler yeniden boşaltılır mı soruları yeniden gündemde ve bunlar bizi kaygılandırıyor" diyor. Tunceli Baro Başkanı Bülent Taş ise, operasyonların çözüm olmadığını ifade ediyor. Taş şöyle devam etti; "Sorun bu şekilde çözülmez, kalıcı demokratik çözümler sunularak, çözümler getirilmeli. Geçmişte yaşanan beş yıllık süreç bunun pratik çözümüdür. Geçmiş dikkate alınmalıdır."


NUSAYBİN'DE ÇATIŞMA Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Dibek köyü kırsalında askeri güçler ile HPG güçleri arasında çatışma çıktığı bildirildi. Çatışmada bir gerillanın yaşamını yitirdiği ileri sürüldü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Nusaybin'in Dibek (Badibê) köyü kırsalında operasyon düzenleyen TSK güçleri ile HPG gerillaları arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir HPG gerillasının yaşamını yitirdiği iddia edildi. Gerillanın cenazesinin askerler tarafından Nusaybin Devlet Hastanesi'ne getirildiği bildirildi.


AİHM KARARI UYGULANMALI Demokratik Özgür Kadın Hareketi, AİHM'de Öcalan'ın yeniden yargılanmasına ilişkin verilen kararın yetersiz, ancak Kürt sorununun barışçıl çözümüne hizmet edeceğini bildirdi. Ofis AZC Plaza önünde bir araya gelen kadınlar adına konuşan Faidle Yıldırım, "AİHM kararını yetersiz ve eksik değerlendirmekle birlikte, bu kararın Kürt sorununun yeniden tartışılması ve barışçıl çözüme kavuşmasına hizmet edeceğini düşünüyoruz. AKP Hükümeti'ni karara uymaya ve davanın yeniden görülmesi önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz" dedi.


KÖYLÜ TARLASINA GİDEMİYOR DEHAP Şırnak İl başkanı İzzet Belge: Şırnak halkı şu an büyük bir tedirginlik içinde. Tekrar 90'lı yıllara mı dönüyoruz kaygısı var. Son 6 yıldır bir barış ortamı vardı. Hükümet bunu değerlendirmedi. 2004 yılında da tek taraflı ateşkese son verilince bölge yeniden operasyonlar ve çatışmalarla anılmaya başlandı. Şırnaklılar yoğun operasyonlar nedeniyle dışarı çıkamıyor, rahatça gezemiyor. Özellikle köyler kaygılı. Korucu köyleri de büyük endişe içinde. Korucular zorla operasyonlara dahil ediliyor. Şu an Gabbar Dağı'nda yoğun bir operasyon var. Korucular da katılıyor. Dün çıkan bir çatışmada 11 askerin yaşamını yitirdiğini duyduk. Köylüler dışarı çıkamıyorlar. Askerlerin belirlediği bir mevki var. Köylü bu alanın dışına çıkamıyor. Tarlasına, bağına, bahçesine gidemiyor. Hayvancılık yapanlar hayvanlarını otlatamıyor. Artık gece yolculuğu yapamıyoruz. Örneğin Cizre'ye gece seyahat etmeye cesaret edemiyoruz. Şırnak halkı artık o dönemi tekrar yaşamak istemiyor. Yaşadığı büyük zorluklar, sorunlar var ve bunun Kürt sorunundan kaynaklı olduğunu biliyor. Biz burdan Şırnak halkı adına çağrıda bulunuyoruz; Kürt sorununa demokratik bir çözüm bulunması için sorunun muhataplarıyla masaya oturulmalıdır, operasyonlar derhal durdurulmalıdır.


SİİRT'TE OHAL HAVASI VAR DEHAP Siirt Merkez İlçe Başkanı Şükrü Oğuz: Tıpkı eskisi gibi yine keyfi kimlik sormalar, çevirmeler, izinsiz ev baskınları, aramalar var. Halkı tedirgin ediyor. Gidişattan kaygılıyız. Sürekli bir askeri sevkıyat var. Eruh bölgesinde operasyonlar yoğunlaşıyor. Önceki gün valilik önünde gerçekleşen olayla ilgili Siirt halkını tatmin eden açıklamalar yapılmadı. Yazılı ya da sözlü resmi bri açıklama yapılmış değil. Çelişkili bilgiler var.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çorum'da faşizm lanetlendi 'Faşizme karşı halkların zafer günü' etkinliklerine Çorum'da da devam edildi. Emeğin Partisi Çorum İl örgütü tarafından düzenlenen etkinlik Kültür düğün salonunda yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan gecede ilk konuşmayı il başkanı Muharrem Özünel yaptı. Hitler faşizminin Kızılordu'nun kahramanca mücadelesi sonucu yenilgiye uğratıldığını söyleyen Özünel, kapitalist emperyalist sistem devam ettikçe faşizm tehlikesinin sona ermeyeceğini belirtti. Özünel, "emekçi halklar bu nedenlerle uyanık olmalı" dedi. Emek Geçligi'nden Cem Gurbetoğlu faşizmin tarihsel kökeni ile ilgili bir konuşma yaparken Erdal İmrek de tekellerin Hitler'e desteği üzerinde durdu. Gecede Hitit Kültür Merkezi semah ekibi bir gösteri sundu. Grup Günışığı'nın verdiği müzik dinletisiyle sona eren etkinlikte 'Faşizme ölüm halka hürriyet', 'Gençlik gelecek gelecek sosyalizm' sloganları atıldı. Etkinlik başlamadan önce polisin keyfi olarak üst araması ve kimlik kontrolü yapması gerginliğe neden oldu.

ÖNCEKİ HABER

Irgat göçü başlıyor

SONRAKİ HABER

Halk dansları şenliği sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa