17 Mayıs 2005 21:00

Senato'nun petrol itirafı

ABD Senatosu, 'petrol karşılığı gıda' programından Amerikalı şirketlerin de haksız çıkar sağladığını kabul etti. Olan bitenden Bush yönetimi de haberdardı.

Paylaş
Saddam Hüseyin rejimi döneminde "gıda karşılığı petrol" programından çıkar sağladıkları iddiası ile birçok bürokrat ve siyasetçiyi suçlayan ABD Senatosu komitesi, bu kez ABD'yi suçladı. Komite soruşturmaları sonucunda, Beyaz Saray yönetiminin Irak'tan yasadışı olarak elde edilen petrolün ülke içinde satışına göz yumduğu ortaya çıktı. Senato'da önceki akşam açıklanan komite raporuna göre Bush kabinesi, ABD'deki yasadışı petrol satışı ile bu satıştan Saddam'a ödenen paydan haberdardı, ancak bu satışı engellemek için hiçbir önlem almadı. Komite raporu, Irak'tan değerinin çok daha altında alınan petrolün ABD'li petrol devlerine satıldığını hatırlattı. Raporda, "Bush kabinesi, Irak'tan elde edilen ve ülkeye sokulan ucuz petrolün varlığını bildiği gibi, bu petrolün ABD yasalarına aykırı olarak satıldığının da farkındaydı" denildi.

Teksaslı şirkete göz yumdular Komite raporlarına göre Bush kabinesi, Teksaslı petrol devi Bayoil'ın Irak'tan yasadışı petrol elde etmesine göz yumdu. Komite ayrıca, Beyaz Saray'ın petrol transferi için hükümet bütçesinden Bayoil'a yardım sağladığını da saptadı. Buna göre Bayoil, ucuza aldığı petrolden 37 milyon dolar kâr elde etti. 2000-02 yılları arasında Bayoil'ın, Irak'tan petrol alamadığını tespit eden komite, bu yüzden söz konusu yıllar arasında ABD'de petrol fiyatlarının 20 sent arttığına dikkat çekti. ABD Senatosu Komitesi'nin bir başka suçlaması ise, Ürdün'ün ucuza elde ettiği Irak petrolü hakkında oldu. Bush kabinesinin, yakın müttefiki Ürdün'e yasadışı petrol alımı için "yeşil ışık" yaktığını ifade eden komite, Beyaz Saray izni ile alınan bu petrollerin ayrıca "kayıtdışı" olarak ülkeden çıkarıldığını açıkladı. Komite sözcüsü, Bayoil ve Ürdün tarafından yasadışı olarak alınan petrolün Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri tarafından da saptandığını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da yortu grevi

SONRAKİ HABER

Yine ABD, yine gözaltında ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...