17 Mayıs 2005 21:00

Fransa'da yortu grevi

Fransa'da yüzbinlerce emekçi, 'Hamsin Yortusu' tatilinin iptal edilmesine karşı greve çıktı. Ulaşımı felç eden grevde, çalışma sürelerinin düşürülmesi talep edilirken, 29 Mayıs'da yapılacak Avrupa Birliği Anayasası'na "hayır" çağrısı da yapıldı.

Paylaş
Avrupa'nın birçok ülkesinde "Hamsin Yortusu" resmi tatil günüyken, Fransa'da hükümetin bu tatili tasarruf adına kaldırmasına karşı sendikalar greve gitti. Bu dini bayramın tatil günü olmaktan çıkarılması ve bugünden elde edilecek vergilerin sağlık başta olmak üzere bazı alanlarda ortaya çıkan bütçe açığını kapatma adı altında harcanması için "Dayanışma Günü" ilan edilmesine karşı çıkan sendikalar, önceki gün ülke genelinde protestolarda bulundular. Kamu ve özel sektörde örgütlü işçi sendikalarının haftalardır yaptığı "sivil itaatsizlik" çağrıları büyük destek gördü. 16 Mayıs tatil gününün kaldırılmasını protesto eden işçiler, işe gitmeyerek grev yaptılar. Toplu ulaşım çalışanlarının grevi başkent Paris dışındaki tüm kentlerde büyük oranda hissedildi. Şehir Ulaşım Birliği'nin (UTP) çağrısı üzerine 89 ilde grev yapıldı. Greve, metro, tramvay, tren, taksi ve toplu taşıma otobüs çalışanları katıldı.

Okullar kapandı Eğitim sendikalarının çağrısına da öğrenciler tarafından büyük oranda uyuldu. Grev kapsamında çok sayıda okul kapanırken, öğrenciler de okula gitmeyerek boykot yaptılar. SNES eğitim sendikası, yüzde 10 ila 15 arasında öğrencinin derslere katıldığını duyururken, eğitimcilerin yaklaşık yüzde 50'sinin grev yaptığı açıklamasında bulundu. Grev çağrılarının etkisiyle postaneler, elektrik ve gaz kurumları, hastaneler ve tüm kamu kurumları ile birçok özel işyerinde işbırakma eylemi yapıldı.

Dayanışma demagojisi Ülkenin en büyük işçi sendikası CGT'nin Genel Sekreteri Bernard Thibalt, hükümetin halka "dayanışma dersleri" vermesine tepki göstererek, milyonlarca işçinin emeklilik hakkının gaspedilmek istendiğini hatırlattı. FO sendikası genel sekreteri Jean-Claude Mailly de, hükümete, sosyal bunalımı derinleştiren "Hamsin Yasası'nı" değiştirme çağrısında bulundu. Büyük kentlerde şehir için ulaşım tamamen dururken, Güney Fransa'da şehirlerarası ulaşımda ve havaalanlarında büyük aksamalar oldu. Yer hizmeti veren çalışanların greve gitmesi üzerine özellikle Paris'teki Roissy ve Orly havaalanlarında birçok sefer gecikmeli yapıldı.

Protesto amacıyla izne çıktılar Hükümetin bir tatil gününü yok etmesine tepki gösterenlerin önemli bir kısmı greve çıkarken, birçok çalışan da işyerinden izin aldı. "Ouest-France" gazetesi tarafından yapılan bir ankete göre çalışanların yüzde 55'inden fazlası, tatil gününün kaldırılmasına karşı. Sendikalar ayrıca protesto gösterileri düzenleyeceklerini açıkladılar. Gözlemciler, haftalık çalışma saatlerine ilişkin kuralları gevşetme hazırlığı nedeniyle sendikaların hükümete zaten tepkili olduğunu belirtiyorlar. Fransa'da haftalık mesai 35 saatle sınırlandırılmıştı.

Tekellerin yasasına hayır Grev, siyasi partilerin 29 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Anayasası referandumu için kampanyalarına başladıkları güne rastlıyor. Nitekim, sendikaların önceki gün düzenlediği gösterilerde Avrupa Anayasası da protesto edildi. Sendikalar, Avrupa Anayasası'nın "Fransız sosyal modeli" için tehdit oluşturduğunu ifade ettiler. Yeni yasa, Paskalya'dan sonraki yedinci pazar günü kutlanan Hıristiyan yortusu Hamsin'de geleneksel olan bir günlük tatilin kaldırılmasını ve patronların sadece bugün için, yaşlı ve sakatlar için oluşturulan sağlık fonuna para ödemesini öngörüyor.

ÖNCEKİ HABER

Çernobil hâlâ uyarıyor

SONRAKİ HABER

Senato'nun petrol itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...