16 Mayıs 2005 21:00

AIPAC'ın hedefi İran

İsrail yanlısı lobi örgütü AIPAC, ABD Kongresi nezdinde İran'a karşı etkili bir faaliyet yürütüyor. Örgütün ay sonunda yapılacak yıllık toplantısında ise ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın konuşması bekleniyor.

Paylaş
ABD'deki en güçlü siyonist lobi örgütlerinden AIPAC, İran'a karşı faaliyetlerini artırdı. AIPAC (Amerikan-İsrail Kamu İlişkileri Komitesi) bu ay sonunda Washington'da düzenleyeceği kongre öncesinde, ABD Kongresi'nin İran'a karşı yeni yaptırımlara karar vermesine çalışıyor.

200 temsilci imza verdi Haaretz gazetesine göre, AIPAC'ın bu çabasının sonuç vermesi mümkün, çünkü ABD Kongresi üyeleri, İran'a karşı daha sert tutum alınmasından yana. Temsilciler Meclisi üyelerinin 200'den fazlası, yani yaklaşık yarısı, mevcut yaptırımları sertleştiren, ABD şirketlerinin İran ile iş yapmasını tamamen engelleyen ve İran'a yatırım yapan ülkelere mali yardımı kesen yeni bir yasa tasarısına destek veriyor. Bu tasarının altındaki imza sayısı, her hafta daha da artıyor. ABD Senatosu ise, İran'a karşı "daha temkinli" bir yaklaşım içinde. Bu nedenle, tasarının Senato önüne gelmesi halinde "budanarak onaylanacağı" belirtiliyor. Ancak İran'ın nükleer enerji faaliyetinde yeni adımlar atması ve Avrupa Birliği ile ilişkilerinin kopması halinde, Senato'nun da sertleşmesi söz konusu. Siyonist lobi örgütü AIPAC, bu hedefe ulaşmak için elinden geleni yapıyor. Örgütün sözcüsü Josh Block, yıllık kongreleri sırasında binlerce üyelerinin Washington'da olacağını ve İran'a ambargo konusunun "gündemlerden biri olduğunu" söyledi.

Bush'a destek azalıyor Diğer yandan, ABD'de yapılan bir araştırmada halkın yüzde 47'sinin Başkan George Bush'un siyasetini onaylamadığı ortaya çıktı. 'Time' dergisi için yapılan ankete katılanların yüzde 46'sı ise ABD Başkanı'nın kararlarını desteklediklerini söyledi. Bu oran, Bush'un popülaritesinin ilk kez yüzde 50'nin altına düştüğü mart ayı anket sonuçlarıyla aynı.

Anketlere göre Amerikan halkının yüzde 55'i Irak konusunda Bush'un siyasetini onaylamıyor. Halkın yarıya yakını özellikle benzin fiyatlarının yükselmesiyle emeklilik sisteminin özelleştirilmesi politikalarından şikayet etti. 65 yaşın üzerindeki katılımcılardan Bush'u onaylamayanların oranı yüzde 55 oldu.

ÖNCEKİ HABER

Mahalle ortasına duvar

SONRAKİ HABER

Newsweek doğruyu yalan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa