09 Mayıs 2005 21:00

Barış talebini de reddetti

Siirt'e düzenlediği gezi sırasında SHP'li Belediye Meclis üyeleriyle görüşen Başbakan Erdoğan, yürütülen askeri operasyonların "halkın güvenliği için gerçekleştirildiğini, ekonomik istikrar sağlanmadan toplumsal barışın hayata geçirilemeyeceği"ni söyledi.

Paylaş
Halkın iş talebini vaatlerle geçiştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, askeri operasyonların ve arama noktalarının arttırıldığı Siirt'te "operasyonların durdurulması ve toplumsal barışın sağlanması" talebini de reddetti. Başbakan Erdoğan'ın Siirt'e düzenlediği 2 günlük gezi sırasında Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Hasan Doğan vasıtasıyla; operasyonların durdurulması, ayrımsız bir genel affın çıkarılması, bölge için ekonomik tedbirlerin alınması, köye geri dönüşte kolaylık sağlanmasını içeren bir rapor sunulduğu kaydedildi. SHP'li Belediye Meclis üyeleriyle görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, yürütülen askeri operasyonların "halkın güvenliği için gerçekleştirildiğini, ekonomik istikrar sağlanmadan toplumsal barışın hayata geçirilemeyeceği"ni söylediği ifade edildi. Siirt gezisi sırasında Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SHP'li 6 Belediye Meclis üyesiyle görüştü. Bölgedeki son durumu aktaran SHP'li meclis üyeleri, görüşmede operasyonların durdurulması, ayrımsız genel affın ilan edilmesi ve toplumsal barışın sağlanması gibi bir dizi talepte bulundu.

Sıkıntılardan haberdar Görüşme hakkında DİHA'ya bilgi veren SHP'li Meclis üyesi Hidayet Elinç, şunları söyledi; "Başbakan Erdoğan, bu taleplerimize karşılık operasyonların halkın güvenliği için yapıldığını belirtti. Erdoğan, genel af istemimize ise daha önce Eve Dönüş Yasası'nın çıkarıldığını ancak buna rağbet gösterilmediği yanıtını verdi. Ayrıca ekonomik istikrar sağlanmadan toplumsal barışın sağlanabilmesinin zor olduğunu söyledi." Erdoğan'ın, yaşanan sıkıntılardan haberdar olduğunu belirttiğini anlatan Elinç, "Başbakan bu sıkıntıları kendisinin de geçmişte yaşadığını aktardı. Siirt'te bir şiir okuduğu için kendisinin de cezalandırıldığını ama yapılan düzenlemelerle artık olumlu bir hava oluştuğunu söyledi. Görüşmede bize uyarılarda da bulundu. 'Artık rahat rahat basın açıklaması yapıyorsunuz. Ama bunun sonunda çıkıp camları kırmanız kabul edilemez' dedi" diye konuştu.

Yolsuzluk iddiaları SHP'li Meclis üyelerinden Mehmet Kaysı ise, Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül hakkındaki yolsuzluk iddialarını dile getirdiklerini söyledi. İddiaların yer aldığı Denetleme Kurulu Raporu'nu Başbakan'a sunduklarını belirten Kaysı, "Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili araştırma yapacaklarını belirterek gerekirse müfettişlerin gönderileceğini söyledi" dedi.

DEHAP da rapor sundu DEHAP Siirt İl Başkanı Siracettin Kayran ise, bölgedeki sorunlara ilişkin bir raporu sunduklarını belirterek, "Başbakan ile görüşemedim ama Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Hasan Doğan beni kabul etti. Görüş ve istemlerimi bir rapor ile Başbakan'a iletmek üzere sayın Doğan'a sundum" dedi. Raporun Başbakan Erdoğan'a ulaştırılacağı sözünü aldığını belirten Kayran şöyle devam etti; "Raporda operasyonların durdurulması, ayrımsız bir genel affın çıkarılması, bölge için ekonomik tedbirlerin alınması, köye geri dönüşte kolaylık sağlanması, DEHAP'a yakın olan kişilere karşı resmi kurumlarda gösterilen 'Bizden değildir' anlayışının terk edilmesi ve Süleyman Demirel'in Isparta'ya yaptığı gibi Siirt'te yatırım yapılmasını istedik. Raporda ayrıca Kürt-Türk barışı için çaba sarf edilmesini de istedik. Ayrıca Kürt Sorunu çözülmeden Ortadoğu ve Türkiye'ye istikrarın gelmeyeceğini ifade ettik."

ÖNCEKİ HABER

'Hitler yenildi Bush da yenilecek'

SONRAKİ HABER

Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...