09 Mayıs 2005 21:00

'Hitler yenildi Bush da yenilecek'

Hitler faşizminin yenilgisinin 60. yılı nedeniyle Emeğin Partisi (EMEP) tarafından birçok ilde "Faşizme Karşı Halkların Zafer Günü" başlığıyla şenlik ve etkinlikler de düzenlendi.

Paylaş
Hitler faşizminin yenilgisinin 60. yılı nedeniyle Emeğin Partisi (EMEP) tarafından birçok ilde şenlik ve şölenler düzenlendi. Birçok ildeki etkinliklerde, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan da anıldı. Şenliklerde Faşizmin bugün Bush yayılmacılığında sürdüğüne dikkat çekildi ve "Hitler yenildi, Bush da yenilecek" vurgusu yapıldı.

Adana Hitler faşizminin yenilgisinin 60. yılı nedeni ile Emeğin Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü tarafından 'Faşizme Karşı Halkların Zafer Günü' adıyla kardeşlik şöleni düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı şölende Zekayi Çıngıllıoğlu Nâzım Hikmet'in Tanya adlı şiirini okudu. Şölene Şair-yazar Tevfik Taş da, "İyiliğin ve Kötülüğün Ötesi" adlı bir slayt gösterimiyle katıldı. Taş, faşizme karşı aydınların ve sanatçıların Edward Said gibi emekçi halkların yanında olmaları gerektiğini söyledi. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, yaptığı konuşmasında 1 Mayıs'ta ülkede estirilen şoven dalgaya karşı işçilerin ve emekçilerin iş, ekmek, özgürlük talebi ile alanda yerlerini aldıklarını kaydetti. Yapılan 1 Mayıs kutlamalarına Türk, Kürt, Arap ve her milliyetten emekçinin katıldığına dikkat çeken İmrek, mayıs ayının insanlık mücadelesi için önemli bir ay olduğunu belirtti. İmrek, EMEP'in de insanlık mücadelesine katkısının işçileri ve emekçileri burjuvazinin çıkarlarına karşı birleştirmek olduğunu kaydetti. ABD emperyalizminin Vietnam'da olduğu gibi Irak'ta da bataklığa saplandığını dile getiren İmrek, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının verdiği mücadele ABD'nin Irak işgaline karşı ne yapmamız gerektiğini bize göstermektedir" dedi. İmrek'in konuşmasının ardından Grup Emek sahne aldı. Daha sonra sahne alan Sadık Gürbüz, türküler seslendirdi. Gürbüz, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının verdiği mücadele "Tam bağımsız Türkiye olana dek sürecek" dedi. Gürbüz'ün seslendirdiği türküler eşliğinde gençler halay çekti.

Samsun Samsun'da Emek Gençliği tarafından, faşizmin yenilişinin 60., Denizler'in idamının 33. yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Türkülerin söylendiği, tiyatro oyununun sahnelendiği etkinlikte konuşan Emek Gençliği Merkez yöneticisi Erdal İmrek, Hitler'in mirasını devralan Bush ve Şaron'un da tekeller tarafından desteklendiğine dikkati çekti. AKP'nin İncirlik'i vererek katliamlara destek olduğunun altını çizen İmrek, "onlara vereceğimiz cevap Denizler'in cevabı olacaktır" dedi. Etkinlik daha sonra 'Savaş ve Onur' adlı tiyatro gösterimi ve Emek Gençliği şiir grubunun okuduğu şiirlerle devam etti. Gece Grup Günışığı'nın türküleriyle sona erdi

Malatya Öte yandan Denizler Malatya'da yapılan iki ayrı etkinlikle anıldı. İlk olarak DEHAP Gençliği'nin düzenlediği anmanın ardından Emek Gençliği de EMEP il binasında bir etkinlik düzenleyerek Denizler'in mücadelesinin bugün farklı koşullarda sürdürüldüğünü ve bundan sonra da bu mücadelenin devam edeceğini belirttiler. Gerçekleştirilen etkinliklerin ikisinde de CD gösterimi, şiir dinletisi ve müzik dinletisi yapılırken, Emek Gençliği'nin yaptığı etkinliğe 68 kuşağından Denizler'in yoldaşı Hasan Kırteke de katılarak bir konuşma yaptı. Kırteke konuşmasında o dönemin koşullarını değerlendirirken, günümüzde de gençliğin çeşitli görev ve sorumluluklarla yüz yüze olduğunu söyledi. Hasan Kırteke'nin konuşmasından sonra etkinlik, Mardin Kızıltepe'de katledilen Uğur Kaymaz anısına kurulan 'Uğura Türkü' adlı grubun söylediği marşlarla sona erdi.

Manisa Emeğin Partisi Manisa İl Örgütü, Kültür Sitesi Konferans Salonu'nda faşizmin yenilgisinin 60. yılı dolayısıyla bir şenlik yaptı. Şenlikte konuşan İl Başkanı Fuat Şengül, "Bize düşen faşizmle mücadele etmek, ülkemiz emekçilerinin birliğini sağlamaktır"dedi. Daha sonra konuşan EMEP Genel Merkez yöneticisi Abdullah Varlı "Faşizm sınıfsal bir sorundur, işçi sınıfının önünü tıkamak için vardır" dedi. Alman burjuvazisinin gelişen sosyalizmin önünü kesmek için faşizmi desteklediğini belirten Varlı, "Faşizmin dün temsilcisi Hitler'di, bugün ABD. Ekonomik adaletsizliğin nedeni olan emperyalizm sürdükçe açlık, sefalet devam edecek" şeklinde konuştu. Vestel işçisinin kölece çalışmasının sorumlusunun da aynı olduğunun altını çizen Varlı, "Tek kurtuluş yolu sosyalizmdir" dedi. Emek gençliğinin şiir dinletisiyle devam eden gecede, slayt gösterimi yapıldı. Şair Asım Gönen'in okuduğu şirlerin ardından yerel müzik grubu grup Berfin ve Grup Alaz'ın söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla gece son buldu.

Antalya Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idam edilişi ve faşizmin yenilişinin 60. yıldönümü nedeniyle Antalya'da da Emek Gençliği tarafından bir etkinlik düzenlendi. Eğitim Sen salonunda yapılan etkinlikte konuşan Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri Aliye Özbay Denizler'in mücadelesinin bitmediğinin ve Denizler'in yeni Denizler'den, Erdallar'dan çok şey beklediğini vurguladı. Söyleşide Faşizmin 60 yıl önce halklar tarafından yenilgiye uğratıldığının, ancak bugün bu gerçeğin çarpıtılarak sunulduğu vurgusu yapıldı. Kapitalizm yok olmadan faşizmin de yok olmayacağının ifade edildiği konuşmalarda, faşizmin tam yenilgiye uğratılmasının yine halklar tarafından gerçekleştirileceği vurgulandı. Etkinlik daha sonra Emek Gençliği müzik topluluğu Grup Güneşe Yolculuk'un müzik dinletisiyle sona erdi.

Bolu Emeğin Partisi Bolu İl Örgütü faşizmin yenilgisinin 60. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı açıklamada konuşun İl başkanı Sedat Bayram "Faşizmle birlikte emperyalizmin de yenildiği tarih olan 8 Mayıs zaferi bugün de, dünyanın ezilen halklarına, emperyalizme karşı mücadele eden bizlere ışık tutuyor. Dünyanın ezilen halkları, işçi ve emekçileri, sosyalistleri dün Hitler faşizmini dize getirdiği gibi, bugün de Bush'un ve destekçilerinin hakkından gelecek, emperyalizm yenilecektir. Partimiz bu inancın Türkiye'deki temsilcisidir" şeklinde konuştu.

Kayseri Kayseri'de yapılan etkinlik bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 100'e yakın kişinin katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan gazetemizin Ankara temsilcisi Fevzi Argun, faşizmin içeriğinin halka anlatılmasının önemine değindi. Faşizmin yenilmiş olmasının ortadan kalktığı anlamına gelmediğine dikkat çeken Argun, tekelci sermayenin varlığının faşizm baskısının devam ettiği anlamına geldiğini söyledi. Saz ve şiir dinletilerinin ardından etkinlik karşılıklı soru cevaplarla sona erdi.

Birecik Emeğin Partisi Birecik ilçe örgütü 8 Mayıs faşizmin yenilgisinin 60.yıldönümünü Emeğin Partisi mezra örgütü ile birlikte mezra beldesinde kutladı. Denizlerin de anıldığı etkinliğe yaklaşık 70 kişi katıldı. Etkinliğe Mezra beldesi belediye başkanı Hasen Gören de katıldı. '68'den 6 Mayıs'a' belgeselinin de izlendiği etkinlik marşlarla sona erdi.

Çanakkale Çanakkale EMEP İl Örgütü, Belediye Sosyal Tesisleri'nde "faşizme karşı halkların zafer günü " etkinliği düzenledi. Deniz Gezmiş ve arkadaşları da anıldığı etkinliğe yaklaşık 150 kişi katıldı. "Hitler yenildi, Bush da yenilecek" sloganıyla düzenlenen etkinlikte, EMEP İl Sekreteri Ensar İlyasoğlu, gazetemizin Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ve DEHAP PM üyesi Mehmet Şah birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, 60 yıl önceki faşizmin bugünkü dünya düzeninde sermaye baskısı, savaş, işgal ve özgürlüklerin kısıtlanması şeklinde sürdüğüne dikkat çekildi ve Irak'ta yaşananlar hatırlatıldı. Hitler döneminde yaşanan vahşet fotoğrafları, Irak ve Filistin'den görüntüler ile Sovyet Devrimi görüntülerinin yer aldığı bir sinevizyon gösteriminin de yapıldığı etkinlik şiir ve müzik gruplarının dinletileriyle devam etti.

Lüleburgaz Lüleburgaz'da düzenlenen kardeşlik şölenine ise 200'ü aşkın kişi katıldı. Şenlikte konuşan Evrensel Basım Yayın Genel Yönetmeni Hayri Erdoğan "Hitler, tarih kitaplarında kalmamıştır. Bu gün ABD ve Bushçuluk olarak devam etmektedir. Ve faşizm manyak, psikopat birinin yapıp etmeleri değil şirketlerin, tekellerin kâr hırsının ortaya çıkardığı ve emekçileri hedef alan bir ideolojidir. Hitler faşizmini Sovyet halklarının üstüne salan, halkların başına musallat eden, cebimizdeki telefonu yapan Siemenstir, Krupstur" dedi. Petrol İş Sendikası İdari Sekreteri Turgut Düşova da faşizmin işçi sınıfı iktidarına yöneldiğini, gücünü de emperyalist sistemden aldığını ifade etti. Eğitim Sen Lüleburgaz ilçe temsilcisi Erkan Kaplangiray ise bugün faşizmin ırkçı, gerici eğitim anlayışı olarak karşımıza çıktığını ve yaşam hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarımıza göz diktiğini söyledi. Kardeşlik şöleni sinevizyon gösterimi, müzik dinletisi ve Lüleburgaz Genç Oyuncuları'nın hazırladığı kısa oyunla sona erdi

ÖNCEKİ HABER

Emek otelleri çıkmaza giriyor

SONRAKİ HABER

Barış talebini de reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...