09 Mayıs 2005 21:00

Moskova'da büyük tören

Rusya'nın başkenti, Nazizmin yenilgisinin 60. yıldönümünde görkemli kutlamalara tanık oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenlerde Rus lider Putin 'barış, kardeşlik ve dayanışma' mesajı verdi.

Paylaş
Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yenmesinin 60. yıldönümü törenleri, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldı. Kızıl Meydan'da bir araya gelen çok sayıda devlet ve hükümet başkanına, ayrıca savaş gazilerine, ordu mensuplarına ve vatandaşlara hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nazi işgali sırasında milyonlarca Sovyet vatandaşının öldüğünü hatırlatarak 'kardeşlik ve dostluğun alternatifinin olmadığını' söyledi. Putin, "Artık halklar arasında ne soğuk ne de sıcak savaşın yaşanacağı bir kültürün yaratılması gerek" dedi. Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği halklarını köleleştirmeye çalıştığını ifade ederek, "Niyetleri, ülkemizi parçalamaktı. Ancak planları başarısız oldu. Sovyet orduları Nazi ilerleyişini Moskova dışında durdurdu. Sonraki 3 yılda ise düşmanı durdurmakla kalmayıp, püskürtmeyi de başardı" diye konuştu.

'Birlikte savaştık' Kızıl Ordu'nun, bu savaşın zaferle sonuçlanmasını sağladığını anlatan Putin, şunları kaydetti: "Biz hiçbir zaman, 'bizim veya onların zaferi' diye bir ayrım yapmadık. Nazi faşizmine karşı birlikte savaştığımız ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya antifaşistleri gibi müttefiklerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Sovyet halkları bu savaş sırasında çok büyük kayıplar verdi. Her aileden bir kişi yaşamını yitirdi. Sovyetler Birliği'ndeki tüm uluslar bu savaşta yer aldı. Yeni tehditlere karşı da ortak mücadele gerekiyor. Gerçek bir terörizm tehdidiyle karşı karşıya bulunduğumuz bugün, atalarımızın anılarını hatırlamak zorundayız. Adalet ve güvenliğe dayanan bir dünya düzenini savunmak, bizim görevimizdir. Artık halklar arasında ne soğuk ne de sıcak savaşın yaşanacağı yeni bir kültürün yaratılması gerekiyor. Politikamız, özgürlük ve demokrasi ideallerine dayanıyor. Her ulusun gelişme konusunda kendilerine has yolu seçme hakkı olduğuna inanıyorum.'"

Gazilerin yürüyüşü Putin'un konuşmasından sonra, Nazilere karşı savaşan 2 bin 600 gazi, dünya liderlerinin önünden geçerek yürüyüş yaptı. 7 bin Rus askeri de bir geçit töreni gerçekleştirdi. Kızıl Meydan'da yapılan geçit törenini izleyen liderler daha sonra Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu. Başbakan Erdoğan da anıta iki kırmızı karanfil bıraktı. Saygı duruşunun ardından aile fotoğrafı çektirildi ve ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in liderler onuruna verdiği resepsiyon ve öğle yemeğine geçildi. Nazizmin yenilgisi kutlamaları, Volgograd (Stalingrad) ve Kursk gibi, Büyük Yurtsever Savaş'ın en önemli cephelerini oluşturan kentlerin de aralarında bulunduğu bütün Rus kentlerinde yapıldı. Ayrıca eski Sovyet cumhuriyetlerinde de resmi törenler düzenlendi.

Bush-Putin görüşmesi Rus lider Putin, ABD Başkanı George Bush ile özel bir görüşme de yaptı. İki lider Ortadoğu, terörizme karşı mücadele, Irak, Kuzey Kore, Afganistan ve İran konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider görüşmeden sonra Putin'in 1956 model Volga marka arabasıyla tur attı. Putin, Bush'a arabayı kullanmayı gösterdi. Görüşmede Bush, Putin'e Ortadoğu ve İran konusundaki işbirliğinden ötürü teşekkür etti ve işbirliğini sürdürmek istediğini söyledi. ABD Başkanı'nın görüşmede Rusya'da "demokrasinin durumu" konusunda uyarılarda bulunduğu da öğrenildi. Bush ve Putin arasındaki bu görüşmeyi bugün Rusya, ABD, BM ve Avrupa Birliği dışişleri bakanları ve temsilcilerinin katılacağı "Ortadoğu Dörtlüsü" toplantısı izleyecek.

ÖNCEKİ HABER

Balya'dan geriye kalan

SONRAKİ HABER

'8 Mayıs kurtuluşun günüdür'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa