08 Mayıs 2005 21:00

KESK'te tartışmalı kurultay

KESK'in düzenlediği Emek ve Demokrasi Kurultayı'nda, güncel sorunlar, sendikal örfgütlenme ve değişim tartışıldı.

Paylaş
KESK'in düzenlediği Emek ve Demokrasi Kurultayı'nda, güncel sorunlar, sendikal örfgütlenme ve değişim tartışıldı. Çok sayıda tebliğ ve önergelerin görüşüldüğü Kurultay'da, "Sendikal örgütlenme, işleyiş ve mücadele" başlıklı tebliğde "yönetişim ve sivil toplumcu" ifadelerin kullanılması tartışmalara yol açtı. İki gün süren Kurultay'da "Sendika siyaset ilişkileri", "Sendikalar toplumsal sorunlara nasıl yaklaşmalı", "Sendikalar ve yeni üretim süreçleri" ve "Sendikal örgütlenme, işleyiş ve mücadele anlayışımız" başlıklı, illerden gelen tebliğlerden derlenen önraporlar tartışıldı. 300 delegenin bulunduğu kurultay, katılım azlığı nedeniyle sönük geçti. "Sendika siyaset ilişkileri" başlıklı raporun tartışılması sırasında, memurların siyaset yapma hakkının savunulması gerektiği dile getirildi. Sendika ve konfederasyonların siyasi partilerle ilişkilerinin sıkıntı yarattığının ileri sürüldüğü belirtilen raporda, asıl sıkıntıyı emekten yana partilerle değil emek karşıtı partilerle olan ilişkilerin yarattığı belirtildi. Sendika-siyaset işbirliğine ilişkin tarihsel gelişime de yer verilen raporda, sendikal mücadelenin aslında siyasi bir mücadele olduğu, emekçilerin siyaset yapma hakkı için mücadeleyi yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

Esnek ve kuralsız üretim "Sendikalar ve yeni üretim süreçlerine" ilişkin raporun tartışılması sırasında da kapitalizmin dayattığı esnek üretim ilişkileri, Türkiye'de de hayata geçirilmeye çalışılan kuralsız çalışma yöntemleri gündeme geldi. Geçmiş dönemin yığınsal üretim biçiminden farklı olarak, küçük işyerlerinde az sayıda işçiyle, esnek ve parçalı üretim biçimlerinin uygulandığı ifade edilen raporda, kayıt dışı, düzensiz, sigortasız ve sendikasız çalıştırmanın yaygınlaştırıldığı kaydedildi. Kamu hizmetlerinin piyasaya açılmasıyla kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılacağı, sayının azaltılacağı ve performansa dayalı ücret sisteminin getirilmek istendiğine dikkat çekilen raporda, bunun daha fazla sömürü, daha fazla işsizlik anlamına geldiği belirtildi. Kurultay'da, buna karşı örgütlenme hedeflerinin belirlenmesi, kapsayıcı planlar hazırlanması ve pilot bölgeler seçilip harekete geçilmesi gerektiği ifade edildi. "Kamunun yeniden yapılandırılması" adı altında hazırlanan taslaklar ve getirilmek istenen düzenlemenin ilk hedefinin KESK olduğuna dikkat çekilen raporlarda, KESK'in bu sürece uygun mücadele yöntemleri geliştirmesi istendi.

'Yönetişim'i çağrıştıran ifadeler Kurultay'ın "Sendikal örgütlenme, işleyiş ve mücadele anlayışı"na ilişkin raporun görüşülmesi sırasında ise "yönetişimci ve sivil toplumcu" kimi ifadeler eleştirildi. Kimi tanımlardaki, "çoğulculuk, katılımcılık, şeffaflık, denetlenebilirlik ve yönetilebilirlik" gibi ifadelerin, Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun amacındaki ifadeler olduğu, "kamunun tasfiyesi"ni amaçlayan yasalarda kullanılan bu terimlerin yanlış anlaşılmaları getireceği kaygıları iletildi. KESK'in Genel Kurulu'ndan bir hafta önce toplanan, ancak az katılımlı ve sönük geçen Emek ve Demokrasi Kurultayı'na, istenilen verimin alınamadığı eleştirileri de yöneltildi.

ÖNCEKİ HABER

IMF, TCDD'nin 'makinisti' oldu

SONRAKİ HABER

Mermer ocağında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...