06 Mayıs 2005 21:00

Daha güçlü olacak

İşçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, bölge illerinde bu yıl ilk kez izinli ve yaygın bir şekilde alanlarda kutlandı.

Paylaş
İşçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, bölge illerinde bu yıl ilk kez izinli ve yaygın bir şekilde alanlarda kutlandı. Emekçilere yönelik saldırıların protesto edildiği 1 Mayıs kutlamalarında, bayrak provakasyonu ve sonrasında yükseltilmek istenen şoven, milliyetçi dalgaya karşı barış ve kardeşlik talepleri dile getirildi. Kutlamalara katılan sendikacı ve siyasi parti temsilcileri bundan sonraki 1 Mayısların daha güçlü olacağını söylüyor. Van'da 1 Mayıs 25 yıl sonra ilk kez alana çıkılarak ve izinli olarak kutlandı. Mitinge ağırlıklı olarak Tes-İş ve Yol-İş sendikalarına üye işçiler katıldı. Van'da bir ilki yaşamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Tes-İş Şube Sekerteri Hasan Demir, mitingin bundan sonrası için önlerini açtığını kaydetti. Van halkının mitinge yoğun olarak katıldığını, işçilerin haklarına yönelik saldırılara duyulan tepkinin de mitinge yansıdığını anlatan Demir, bundan sonraki 1 Mayıslarda daha güçlü bir şekilde alanlarda taleplerini dile getireceklerin ifade etti.

Kardeşlik güçlendi Mardin'de ise belediye işçilerinin katılımı dikkat çekti. 1 Mayıs'ı hassas bir dönemde kutladıklarına dikkat çeken Belediye-İş Şube Başkanı Ahmet Gültekin, mitingin kitlesel olmasa da ilk olması açısından anlamlı olduğunu dile getirdi. Gültekin, "Biz 1 Mayıs'ta sloganlarımızla, yürüyüşümüzle barışı kardeşliği dile getirdik. Savaşa karşı olduğumuzu, provakasyonlara gelmeyeceğimizi yineledik. Bölge halkı şu an tedirgin. Bu nedenle bölgede 1 Mayıs hem emeğin hem de barışın sesi oldu" diye konuştu. Gültekin, ilk kez Kürtler, Türkler ve Araplar'ın aynı slogan ve talepler etrafında bir araya geldiğine vurgu yaptı. Ezilenlerin ve işçilerin birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ın bu yönüyle Mardin'de karşılığını bulduğunu ifade eden Gültekin, Rojin'in Süryanice, Arapça, Kürtçe, Türkçe söylediği şarkıların kardeşlik duygularını güçlendirdiğini kaydetti. Gültekin, bundan sonraki 1 Mayıslarda yine ezilenlerin talepleriyle daha güçlü bir şekilde alanlara çıkacaklarını dile getirdi.

'Halk bir zincir daha kırdı' Eğitim Sen Hakkâri Şube Başkanı Ali Haydar Yıldız, 1 Mayıs'ı kutlamak için valilik ile yer sorunu yaşadıklarını ancak buna rağmen sendika binası önünde kutladıklarını dile getirdi. Hakkâri'de 1 Mayıs'ın coşkulu bir havada kutlandığını ifade eden Yıldız, katılımın beklenenin üzerinde olduğunu belirtti. Kutlamada emekçilerin taleplerini, barış ve kardeşlik özlemini dile getirdiklerini söyleyen Yıldız, halkın yoğun katılımına dikkat çekerek "Bölgede halk bu yıl bir zinciri daha kırdı. 1 Mayıslar bundan sonra daha güçlü olacak" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demokratikleşme
   mücadele ile sağlanır

SONRAKİ HABER

1 Mayıs umut oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...