06 Mayıs 2005 21:00

Demokratikleşme
   mücadele ile sağlanır

KESK'in düzenlediği, "Uluslararası Sözleşmeler Bağlamında Türkiye'de Çalışma Yaşamının Demokratikleşmesi" konulu sempozyum, Hotel Etap Altınel'de başladı.

Paylaş
KESK'in düzenlediği, "Uluslararası Sözleşmeler Bağlamında Türkiye'de Çalışma Yaşamının Demokratikleşmesi" konulu sempozyum, Hotel Etap Altınel'de başladı. Sempozyumun açış konuşmasını yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, sendikal hareketin demokrasi ile yakından ilgili olduğunu ifade etti. Sendikaların ve kitle örgütlerinin örgütlü oldukları kesimler için demokrasi talebinde bulunduğunu dile getiren Evren, bu nedenle halkın demokrasi talebini dile getiren sendikaların demokrasi düşmanlarını rahatsız ettiğini belirtti. Demokratikleşmenin uzun ve zor koşullarda verilen mücadeleyle sağlanabileceğini, bugün yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerin, büyük kavgalar sonucu elde edildiğini söyleyen Evren, sendikaların bu mücadele içindeki önemine dikkat çekti. Anayasa'nın 90. maddesine göre uluslararası sözleşmelerin Anayasa'ya aykırı olsalar bile geçerli olmaları gerektiğini söyleyen Evren, Türkiye'de yaratılan geleneksel devlet yapısının buna izin vermediğini kaydetti. Evren, "Türkiye'de hâlâ darbe Anayasa'sı yürürlükte, generaller yargılanamıyor, Genel Kurmay gibi kurumlar bir sendikanın kapatılması için yazışmalar yapıyor" dedi. Siyasi basiretsizlik! Adalet ve eşitliğin sağlanmamasını ve siyaseti korkutan güçlerin bulunmasını "siyasi basiretsizlik" olarak değerlendiren Evren, Meclis'teki partilerin Türkiye'nin sorunlarına çözüm bulamayacağının ortaya çıktığını dile getirdi.

Ortak mücadele Siyaset kurumunun sorunları çözmediğini belirten DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren de sendikaların Kürt sorunundan Ortadoğu'daki işgallere kadar birçok problemin çözümünde rol oynamak durumunda kaldığını söyledi. 20 milyon çalışandan 1.8 milyonunun örgütlü olduğunu hatırlatan Seren, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. "Bugün anacağımız Denizler, nasıl ABD'ye karşı 'Bağımsız Türkiye' diyerek mücadele ettilerse biz de aynı taleple mücadele ediyoruz" diyen Seren, sorunların çözümünün işçi ve memurların ortak mücadelesinden geçtiğini vurguladı. Hak-İş adına sempozyuma katılan Osman Yıldız ise Türkiye'nin kendine ait stratejiler oluşturmak zorunda olduğunu belirterek "Stratejilerimizi kendimiz hazırlamış olsak, ikide bir AB reform paketi hazırlamak zorunda kalmayız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

YENİ NAZİLER

SONRAKİ HABER

Daha güçlü olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...