30 Nisan 2005 21:00

Memur-Sen'de AKP-SP çekişmesi

AKP ile SP, Memur-Sen'in kongresinde karşı karşıya geldi. Dört adayın çıktığı kongrede gövde gösterisi yapan AKP ve SP ayrı adayları destekliyorlar.

Paylaş
Memur-Sen 2'inci Olağan Kongresi dün Karayolları Genel Müdürlüğü Salonu'nda toplandı. Kongrede, aynı kökenden gelen AKP ile SP karşı karşıya gelirken, SP'nin desteklediği mevcut Başkan Ahmet Aksu'nun AKP'ye de mavi boncuk dağıttığı görüldü. Kongrede ortak önerge ile Divan Başkanı seçilen Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'nun "Bu kongre memur sendikacılığında yeni bir milat olacak" sözleri dikkat çekti. Kendi kontrolünde sendikalar, yaratma çabalarıyla kongrelere el atan AKP'nin etkisi Memur-Sen Kongresi'nde de gözlendi. Kongreye, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, AKP Genel Başkan yardımcıları Şükrü Ayalan ve Zeynep Karahan Uslu, AKP Grup Başkan vekilleri Eyüp Fatsa ve Agah Kafkas ile çok sayıda milletvekili katıldı. SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, SP'li çok sayıda eski milletvekili de adeta çıkarma yaptı. Fatsa'nın bahçede delegelerle kulis yaptığının gözlendiği kongrede, SP'nin adayı olarak bakılan Genel Başkan Ahmet Aksu hem Bakan Başesgioğlu hem de Kutan ile ilişkileri sıcak tutmaya çalıştı. Gerek kongre için hazırlanan sinevizyonda gerekse Aksu'nun konuşmasında AKP Hükümeti'nin adı geçerek bir eleştiri yöneltilmemesi, Aksu'nun AKP'yi karşısına almak istememesine bağlandı. Türban sorunu sinevizyonda "kanayan bir yara" olarak gösterildi. Kamu yönetimi reformuna tek destek veren konfederasyon olduklarını ancak eleştirilerinin dikkate alınmadığını belirten Aksu, hükümete "Bürokratların ipini çekmezseniz onlar sizin ipinizi çekecek" diye seslendi. Bakan Başesgioğlu'nun, yoğunluğu nedeniyle katılamayan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mesajını iletmesi, salonda yoğun alkışlarla karşılandı. Uzun konuşmasında icraatlarını anlatan Bakan Başesgioğlu da "ekonomik iyileşme"den pay isteyenlere "zaman ve sabır" istedi.

4 aday çıktı Siyasilerin de kendi propagandalarını yaptığı kongrede de başkanlık için dört aday çıktı. Başkan Ahmet Aksu ile Eğitim Bir-Sen'in Başkanı Ahmet Gündoğdu arasında çekişme beklenen kongrede, Aksu'dan önceki Başkan Fatih Uğurlu ile Trabzon'dan Mehmet Kazan da adaylığını koydu. Kulislere yansıyanlara göre Aksu'yu SP destekliyor. "Bağımsız" görünmekle birlikte, AKP'lilerin desteklediği söylenen Ahmet Gündoğdu için SP'lilerin oy vermeme çağrısı yaptığı, "AKP'li Akif Gülle'nin arkadaşı. Başkan olursa Memur Sen'den SP'lileri silecek" ifadeleri kullanılıyor. Milletvekillerinin de delegeleri telefonla arayarak, bizzat görüşerek kongreye müdahale ettiği konuşulan kulislerde, Aksu'nun şansının daha fazla olduğu söylenmekle birlikte, belirleyici olacak olanın imamlar olduğu belirtiliyor. 488 delege ile yapılan kongrede, Aksu'nun başkanlığını yürüttüğü Sağlık-Sen'in 77, Gündoğan'ın Başkanı olduğu Eğitim Bir Sen'in ise 145 delegesi bulunuyor. 95 delegesi bulunan Diyanet-Sen'in belirleyici olacağı kongrede, seçimin ortada gözüktüğü, ancak kim daha fazla kulis yapar, vaatte bulunursa başkanlığı onun kazanacağı söyleniyor. Bu arada başkan adayları ile yönetime aday olanların delegeleri etkileyebilmek için kuşe kağıtlara bastırdıkları fotoğraflı broşürleri, tatil broşürleri ve programları ile kongre karnaval yerini aratmıyor.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Başbakan sağlığın hak olduğunu bilmiyor' Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gököz, Başbakan Erdoğan'ın "sağlığın bir ihtiyaç değil, hak olduğunu bilmediğini" belirterek, "Ancak sağlık emekçilerinin ve hekimlerin mücadelesinin yeni olmadığını da bilmiyor. Biz karşı duruşumuzu sürdüreceğiz. Sağlığın hak olduğunu savunmaya devam edeceğiz" dedi. ATO'nun seçimsiz Olağan Genel Kurulu dün Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldı. Genel kurulun açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gököz, AKP Hükümeti'nin "sağlıkta dönüşüm" adı altında sağlığı bir hak olmaktan çıkarmak istediğini belirterek, "Niyetleri bir çırpıda hakları alıp götürmek" dedi. 19 ve 20'nci yüzyıl sömürgecilerinin bile çalışanlara AKP Hükümeti kadar acımasız davranmadığını kaydeden Gököz, sağlık hakkının yok edilmesine ve hekimlerin özlük haklarının geriye götürülmesine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Gököz, "1 Mayıs'ta da bir daha kardeşliği, özgürlüğü savunacağız" dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Genel Sekreteri Erkan Sümer, hekimler ve sağlık emekçilerinin birlikte yürümeye devam edeceklerini belirterek, "Bu mücadelemiz omuz omuza devam edecek" dedi. İşçilerin hekimlerin mücadelesini takdir ettiğini kaydeden DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise, "1 Mayıs'ta alanlarda omuz omuza olacağız" diye konuştu. CHP Milletvekili ve Meclis Sağlık Komisyonu üyesi Sami Tandoğdu ise, hükümetin "Herkesin aile hekimi olacak, herkesin sigortası olacak" gibi söylemlerle halkı kandırmaya çalıştığını belirterek, Genel Sağlık Sigortası'nın ek sağlık vergisi olduğunun haklı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. "Komisyondan küfrederek çıkıyoruz. Acizliğimizi bu şekilde kamufle ederek, genel kurulu ve komisyonu terk ediyoruz. AKP'lilere söz dinletmek mümkün değil" diyen Tandoğdu, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde hekimlerin desteğini istediklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de gergin ortam

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen 6-7 Mayıs eylemlerine hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...