30 Nisan 2005 21:00

ODTÜ'de gergin ortam

ODTÜ rektörlüğünün öğrencilerin taleplerine kulaklarını tıkaması, üniversitede gerginliği tırmandırıyor. Kimi günler gazetecilerin de içeriye alınmadığı üniversitede öğrencilerin, "ucuz, kaliteli, doyurucu yemek" isteği yanıt bulmuyor.

Paylaş
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) polislerin eğitimi için üniversitede yer tahsis edilmesiyle başlayan gerginlik, öğrencilerin "ucuz, kaliteli, doyurucu yemek" taleplerine yanıt verilmemesi nedeniyle devam ediyor. Üniversitedeki gerginlik, ODTÜ ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol uyarınca, 20 komiserin Fizik Bölümü'nde meslek içi eğitim görmesiyle başladı. Öğrencilerin eylemine Jandarma müdahelesi çatışmaya yol açarken, polislerin eğitimi Teknokent'e kaydırıldı. Öğrencilerin tepkilerine rağmen, polislerin eğitimi devam etti ve 18 Nisan'da sona erdi. Teknokent, Jandarma ablukasına alınırken, öğrencilerin Teknokent önünde basın açıklaması yapması engellendi. Teknokent'in önünde çimlerde oturan 5 öğrenci Jandarma tarafından gözaltına alınırken, öğrencilerin "Burası ODTÜ istediğimiz yerde otururuz" sözlerine Jandarma, "Burası ODTÜ değil, Teknokent. Burada oturamazsınız" yanıtını verdi. Rektör Yardımcısı Canan Çilingir'in söylediği öne sürülen "ODTÜ'de kiralanacak yer de vardır, satılacak yer de vardır" sözleri ise bardağı taşıran son damla oldu. Öğrencilerin iddialarına göre ODTÜ, Emniyet'ten protokol uyarınca, 460 milyar lira aldı.

Yemekhane tartışması 3 kap yemeğin 1 milyon 950 bin lira olduğu ODTÜ'de, öğrenciler, bir süredir, "Ucuz, kaliteli ve doyurucu yemek" için de çalışma yürütüyor. 1 günlük, yemekhaneyi uyarı boykotu gerçekleştiren öğrenciler, bir de "Ucuz Yemek Şenliği" düzenlediler. Rektörlük öğrencilerin çağrılarına henüz yanıt vermedi. Öğrenciler, Rektörlüğün bu tavrını sürdürmesi halinde sürekli yemek boykotu yapacaklarını ifade ediyorlar. Öğrencilerin yaptıkları etkinliklere, Rektörlüğün talimatı ile basın mensuplarının alınmaması tedirginlik yaratıyor. Bu arada Rektörlük öğrencilerin tepkisini çekecek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Rektörlük, 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek ödül töreni için Kültür Kongre Merkezi'ni, Dünya Bankası Ankara Ofisi'ne tahsis etti. DB'den geçilen basını bilgilendirme notunda ODTÜ'ye "DB'nin ortakları" listesinde yer veriliyor. Sorun yokmuş! Eleştirilerin hedefindeki isimlerden ODTÜ Rektör Yardımcısı Canan Çilingir, "ODTÜ'de satılacak yer de vardır, kiralanacak yer de vardır" şeklinde bir söz sarf etmediğini ileri sürdü. Kamu kurumlarının "hizmet içi eğitim" taleplerini hangi kurumdan geldiğine bakmaksızın karşıladıklarını belirten Çilingir, polislerin bu kapsamda eğitildiklerini söyledi. Yemekhanede "toplam kalite yönetimi" anlayışı içinde iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü, maddi gücü olmayan öğrencilere ücretsiz yemek verdiklerini ve parasızlık nedeniyle ODTÜ'de yemek yiyemeyen öğrenci olmadığını savunan Çilingir, "Ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum" dedi. Çilingir, ODTÜ'de tırmanan gerginlikle ilgili olarak da, "Öğrencilerimiz görüşlerini her zaman bize iletiyor. Kapım her zaman açık" demekle yetindi.

ÖNCEKİ HABER

Hastanelerine sahip çıkıyorlar

SONRAKİ HABER

Memur-Sen'de AKP-SP çekişmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...